Gå til hovedindhold
Bliv medlem

"Alle kan slå græs, men jeg kan reparere græsslåmaskinen"

KAREN KJÆRGAARD, Freelancejournalist havde et klart mål, da hun i 2014 meldte sig til workshoppen 'Fra bog til e-pub' på FreelanceSeminar. Hun ville udnytte sin tekniske kunnen til at skabe sig en niche, hvor hun omformer fysiske bøger til e-bøger. Workshoppen gav hende en viden, så hun kunne udvide sin freelanceforretning med design af e-bøger.

Af Vibeke C. Larsen

Efter finanskrisen var jeg som så mange andre på jagt efter nye forretningsområder. Jeg havde skrevet et par lokalhistoriske bøger og havde selv omformet dem til e-bøger. Det gav mig ideen til et nyt forretningskoncept - nemlig design af e-bøger. På workshoppen lærte jeg at omforme bøger til e-pub og udgive magasiner til app. Kurset blev startskuddet til min nye forretning, og jeg sidder stadig med mine noter fra kurset, når jeg arbejder med konvertering. Jeg downloadede en open source og fandt en manual, og så sad jeg hele sommeren i mit kolonihavehus og øvede mig. Det tog mig ekstremt lang tid i starten. Jeg sad kapitel for kapitel og lavede koder til overskrifter, kursiv skrift og andre grafiske elementer.

Jeg fandt en liste over alle forlagene i Danmark og kontaktede dem fra en ende af for at få kunder. Jeg fandt et lille forlag i København, der udgav romaner og krimier, som gerne ville bruge mig, men næste problem var, at de ikke rigtig ville betale for det. Selv om jeg er fagforeningsmenneske og ikke normalt går på kompromis med priserne, valgte jeg til sidst at acceptere en lavere pris, fordi jeg var helt nystartet og havde brug for kunder. Til den næste kunde kunne jeg så fremvise arbejdet for forlaget og hæve prisen. Den første krimi tog mig tre uger at lave om til e-bog, men i dag kan jeg lave en e-bog på to-tre dage. Jeg er lidt en tekniknørd og har været med siden internettets fødsel, så jeg kan håndprogrammere, og den viden er kommet mig til gode. I processen med at opbygge et nyt koncept har jeg også trukket på den viden, jeg har fra andre kurser, som markedsføring på nettet, facebook osv.

Alle kan konvertere et dokument til en pdf-fil, men det er mere kompliceret at omforme til e-pub, for man skal ind og pille ved HTML-koderne bagved, hvis det skal se professionelt ud. Alle kan slå græs, men få kan reparere græsslåmaskinen, når den går i stykker. Det kan jeg, og det er min niche. Det er en fed følelse at have lavet et koncept. Det er dejligt at kunne skabe noget, som andre kan bruge, og jeg kan godt lide, at der kommer et konkret produkt ud af mit arbejde. Jeg kan endnu ikke leve af at designe e-bøger, for det er en langsom proces at bygge en ny forretning, men jeg føler, jeg er kommet med på markedet. På sigt håber jeg, at jeg kan leve af det i kombination med de andre ting, jeg laver. Jeg skal snart holde et oplæg om e-bøger for et freelancenetværk, som jeg er med i. På den måde er jeg også ved at gøre mig til ekspert på området, og det kan genere mere salg.  

Læs mere om Karen Kjærgaard her: www.karenkjaergaard.dk og på Facebook

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk