Gå til hovedindhold
Bliv medlem

6 metoder til kollegial sparring

Der er mange former for sparring og nedenfor finder du korte beskrivelser af seks stærke sparringsmetoder. Hver type har sin egen styrke. Størst succes med kollegial sparring får du ved at variere og eksperimentere med metoderne.

Af Ulla Bechsgaard

1)   To og to-sparring kan være mellem to freelancekolleger eller en freelancer og en kunde. Vil du have det fulde udbytte af sparringen, skal den tids- og datofastsættes.

2)   Gruppesparring – I er tre eller flere. En er fokusperson, en er sparringspartner, og resten fungerer som reflekterende team. Denne form er særlig god, hvis I vil til bunds i en sag, hvor det er vigtigt at få mange perspektiver og andres besyv med. Tager typisk 30 minutter.

3)   Quickie – hurtig sparring. I springer lige til sagen og afslutter i en fart. I quicken er i mindst fire. I er en fokusperson med et konkret dilemma, der har behov for en løsning her og nu og en sparringspartner, der leder slagets gang. De øvrige er reflektører, der arbejder på at udvikle ideer til en løsning. Tager højst 15 minutter, når I er trænede.

4)   Dørkarmssparring er hverdagssparring i særklasse. Den tager ti minutter og giver et energiboost, så du kan komme videre med en konkret arbejdsopgave. Du kender din sparringspartner og kan hurtigt komme til at reflektere over din praksis og komme videre med en konkret problemstilling.

5)   Telesparring er god for freelancere, hvis kolleger er spredt for alle vinde. Denne sparring tager ti minutter og giver dig et skub fremad med din udfordring. Telesparring kræver, at du har en fast sparringsmakker, og at I aftaler tid og roller på forhånd.

6)   Aktionssparring er, når du og en kollega er i felten, og din kollega hjælper dig med at udvikle din opgaveløsning. Det handler om at observere, reflektere og eksperimentere i tre faser. Første fase er førsparring, anden fase er observation, tredje fase er eftersparring. Metoden er velegnet til at få et nyt perspektiv på din praksis.

I bogen ’Kollegial trivsel - vejen til trivsel og faglig udvikling' af Charlotte Dahlsgaard finder du flere sparringsmetoder og bliver klædt på til at indgå kvalificeret i sparring med dine freelancekolleger. 

Bogen kan downloades som e-bog på Harbohus.dk for kr. 55,-

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk