10 hurtige råd om pensionsopsparing
Lad dig inspirere af disse 10 hurtige råd om, hvad du bør være opmærksom på i forbindelse med din opsparing til pension.
Af Ida Sønderby Rosgaard
#1 Sæt dig nogle mål og lav et vejledende regnestykke. Tag først og fremmest udgangspunkt i, hvornår du ønsker at gå på pension, og hvor mange penge du har brug for at spare op til dit ønskede forbrug.
#2 Gennemgå din pension med en pensionsrådgiver. Anvend gerne en uafhængig rådgiver, da pensionsselskaberne og bankerne selvfølgelig har en interesse i at sælge deres egne produkter. Du kan også kontakte flere forskellige pensionsselskaber og din bank og sammenligne deres forslag.
#3 Gennemgå dine valg med jævne mellemrum – især hvis din livssituation ændrer sig, eller pensionssystemet ændres, f.eks. hvis folkepensionsalderen forhøjes yderligere – og juster om nødvendigt dine valg.
#4 Vent med endeligt at beslutte, hvornår du ønsker at gå på pension. Jo tættere du er på din pensionsalder, jo lettere er det at overskue. Og pensionsalderen og udbetalingsperioden for pensionsordninger skal bare ændres, inden du går på pension.
#5 Der findes andre muligheder end de traditionelle pensionsordninger – f.eks. mursten i form af først og fremmest bolig, sommerhus og ferielejlighed, opsparing i din virksomhed samt obligationer og aktier.
#6 Indbetal til ATP Tillægspension for selvstændige. ATP er kendt for at forvalte medlemmernes penge godt, så selv om det ikke er de store beløb, du kan spare op her, kan det alligevel være en god idé at gøre det, hvis du opfylder kravene.
#7 Saml eventuelt dine eksisterende pensionsordninger. Hvis du har flere mindre beløb stående på forskellige pensionsordninger, risikerer du, at de bliver ædt op af omkostninger, og derfor kan det være en god idé at samle dem.
#8 Men tænk dig altid om en ekstra gang, inden du samler eller ændrer dine eksisterende pensionsordninger på anden vis. Det gælder især, hvis du har en pensionsordning med en høj rentegaranti (f.eks. 4,5 pct.), for hvis du ændrer den, mister du med meget stor sandsynlighed garantien. Det gælder også, hvis du har en eksisterende forsikring for tab af erhvervsevne, der dækker f.eks. fra 50 pct. nedsat erhvervsevne, for her kan du risikere, at de 50 pct. ændres til f.eks. 2/3.
#9 Læg ikke alle æg i samme kurv. Et generelt råd er, at du ikke skal lægge alle æg i samme kurv, men sprede dine investeringer for at minimere din risiko for tab.
#10 Hold dig usikkerheder og risici for øje. Uanset hvad du gør, skal du altid holde dig for øje, hvilke usikkerheder og risici der er forbundet med de valg, du træffer.