Studietur til New York og Boston
Jeg er cand. mag i engelsk, og havde på mit studie bl.a. kurser i amerikansk historie, samfundsforhold og litteratur, og jeg har nu i tre år har levet af at formidle fortrinsvis amerikansk kultur gennem undertekster. Men jeg har aldrig før rejst vest for London, og tog derfor til New York for at møde USA ansigt til ansigt og dermed opnå en bredere og mere indgående forståelse af det amerikanske samfund, kulturen og mentaliteten.
Skrevet af: Kirsten M. Øveraas
Periode:
25/8/2008 - 11/9/2008
Og min studietur var en stor succes. De to uger i New York og tre dage i Boston har givet mig en helt anden indsigt i USA, end fem års universitetsstudier og tre års professionel granskning af tv-serier kunne.
Min ”undervisning” foregik på to planer. Det ene bestod i besøg på en række museer og seværdigheder:
- Museum of Modern Art og deres satellit PS1
Cremen af moderne kunst, herunder klassikere som Dali, Kandinsky og Chagall. PS1 har til huse i en gammel skole (deraf navnet – Public School 1), og viser nyere, mere eksperimenterende kunst af fx. danskeren Olafur Eliasson.
- American Museum of Natural History
Utrolig stort naturhistorisk museum med bl.a. en imponerende udstilling af dinosaurskeletter, en spændende evolutionshistorisk udstilling med bl.a. Lucy-skelettet og en omfangsrig sten- og mineralsamling.
- Bronx Zoo
Denne New Yorks største zoologiske have rummer bl.a. et musehus, et dunkelt natdyrshus og en gorillapark, der var særlig tankevækkende at se lige efter evolutionsudstillingen på Museum of Natural History
- Empire State Building
Udover at være helt fantastisk giver udsigten fra 86. etage et unikt overblik over Manhattan og resten af New York by. Bygningen er også imponerende indeni, bygget i bedste art deco-stil i 1931.
- Flushing Meadows - Corona Park
Her fandt verdensudstillingerne i 1939-40 og 1964-65 sted, og nogle af bygningerne fra dengang står endnu, efter sigende fordi der ikke har været råd til at rive dem ned. Herunder den kolossale Unisphere; en kæmpemæssig og meget smuk globus-skulptur, der vejer over 300.000 kg.
- Ellis Island
Den tidligere modtagelsessluse for USAs mange emigranter. I dag huser øen et interessant museum om emigranternes forhold og vilkår i de gamle bygninger.
- Frihedsgudinden
Det heftigt symbolladede monument ved indsejlingen til New York var overraskende imponerende – og stort.
- Tenement Museum
Et museum i Lower East Side, der består af en gammel ”tenement building”, der husede fattige emigranter i starten af sidste århundrede. Nogle lejligheder er restaurerede, så man kan se, hvordan beboerne levede dengang.
- FN-bygningen
Her fik jeg en interessant og lærerig rundvisning med information om både bygningen og FNs arbejde.
- Yankee Stadium
Det sagnomspundne stadium lukker efter denne sæson til fordel for en tro kopi, der bliver bygget 300 m. væk. Jeg overværede en baseballkamp mellem ærkerivalerne New York Yankees og Boston Red Sox, inklusiv utallige reklamepauser og mindestund for de faldne soldater i Irak.
- The Freedom Trail (Boston)
Dette er en rute, man kan følge til fods gennem Bostons centrum, som leder en forbi byens væsentlige historiske steder, hovedsageligt med tilknytning til den amerikanske uafhængighedskrig. Et af dem er den balkon, hvor USAs uafhængighedserklæring første gang blev læst op i 1776.
- Institute of Contemporary Art (Boston)
Nyt, ambitiøst kunstmuseum, som først for nyligt er begyndt at indkøbe en permanent samling. Det meste af udstillingspladsen bruges derfor til skiftende udstillinger af helt ny kunst.
Det andet og måske mest udbytterige plan af min studietur bestod i mødet med amerikanerne selv og de forskellige bymiljøer, bl.a.:
- Gå rundt i og opleve det summende, mangfoldige liv i fire af New Yorks fem boroughs: Manhattan, Harlem, Bronx og Brooklyn. Staten Island så jeg kun på afstand.
- Opleve Central Park, Union Square, Times Square, The Village og Manhattans mange andre forskellige kvarterer, som man møder så tit i film og i litteraturen. Og med få skridt at bevæge sig fra fx. italiensk til kinesisk gadestemning.
- Bo i privat lejlighed i det polske kvarter Greenpoint i det nordlige Brooklyn. I Greenpoint taler selv den asiatiske butiksassistent polsk til europæisk udseende kunder som mig. Det er et gammelt arbejderkvarter beboet af fortrinsvis polske emigranter og unge kunstnere, og lejlighederne er små og nedslidte. Men stemningen er imødekommende og mindre forjaget end i downtown Manhattan, og her var ingen (andre) turister.
- Møde unge amerikanere og høre dem fortælle om deres syn på den amerikanske udenrigspolitik, præsidentvalget og hvordan det er, ingen sygeforsikring at have.
- Daglig omgangstone og smalltalk, som man sjældent møder den i bøger og i universitetsundervisningen, men som man ikke kan undgå i den lokale deli eller drugstore. Der er mange måder at sige ”How are you?” på.
- Morgenmad på amerikansk diner med alt hvad der hører sig til af pandekager med sirup og bacon, rapkæftede servitricer og højrøstede, overvægtige, ældre stamkunder.
- Tilskuerkulturen ved en baseballkamp. Det er åbenbart helt normalt at komme en time efter at kampen er startet, gå igen når resultatet står klart og i øvrigt sludre med sidemanden under hele kampen.
- Koreansk middag i Flushing, Bronx. Selvfølgelig er der også et koreansk minisamfund på nogle hundrede tusinde koreanere i New York. Jeg havde heldigvis en koreansk-amerikansk tolk med på koreansk restaurant.
- Følge valgkampen i medierne, herunder Obamas tale til det demokratiske konvent i Denver og McCains udnævnelse af Palin som republikansk vicepræsidentkandidat.
- Lære at navigere i subwaysystemet og Manhattans gadesystem.
- Se amerikansk tv, der er gennemhullet af reklamer. Til gengæld er der mange kanaler.
- Amerikansk madkultur, herunder pop tarts, muffins, donuts, bagels, Oreos, Hershey bars, burgere, pomfritter, enorme deli-salatbarer, root beer, iste og alskens sodavand med og uden kunstigt tilsatte vitaminer.
- Opleve amerikaneres forhold til deres egen fortid som emigranter. Fx. de tilrejsende amerikaneres chok over toiletternes størrelse i lejlighederne i Tenement Museum. De var lidt større end det, jeg har i min lejlighed på Vesterbro, bygget i samme periode.
- De mange sikkerhedstjek overalt i New York på museer og ved seværdigheder.
- De mange mennesker, der er på arbejde, og det generelt høje serviceniveau. Alle vegne står der to og fejer, to, der sælger billetter, og to der river billetsnipperne af.
- De mange ortodokse jøder med slangekrøller ved ørerne, hvid skjorte, kalot og hat, der i det udstyr gør helt almindelige ting som at ekspedere i en fotobutik eller spille baseball i den lokale park.
- Opleve Boston, som fremstår som en søvnig provinsby i forhold til Manhattan, men som også er en charmerende universitetsby med en massiv historisk bagage.