Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Studieophold i Bulgarien – Projekt: Østeuropæiske forhold

Rapport over selvkomponeret studieophold.
Projekt: Østeuropæiske forhold.
EU-rammebevilling 0202-33046.

Skrevet af: Birthe Møllegaard

Periode:
Sommer 2003

Undertegnede søgte og modtog bevilling til projektet "Østeuropæiske forhold" med udgangspunkt i Bulgarien. Formålet var at få kendskab til og forståelse for balkankulturen i dette fjerne hjørne af Europa.

Jeg oplevede Bulgarien fra de tværgående Balkanbjerge, der løber fra det nordvestlige hjørne og ud i Sortehavet. Her er vidunderlig uberørt natur og sjælden flora at opleve samt fantastiske bjerglandskaber at vandre i. Meget eksotisk!

Bulgarerne fremstår som et stolt og sympatisk folkefærd. De er klar over deres tilbagestående status, men formår med små midler at udrette små mirakler.
Befolkningen virker meget splittet mellem de gamle og nye traditioner. Man kan opleve gamle redskaber i brug, f.eks. når de gamle koner arbejder med spinderokken uden for husene, mens de betragter verden passere forbi i form af unge med mobiltelefoner, piger med bare maver og de nyriges Mercedes'er. Det opleves som at stå i et vakuum med 100 år til hver side!

Jeg oplevede stærke modsætninger mellem klondike-lignende tilstande og vestlig moderne business, samt stor kløft mellem fattigdom og nyrige.

Jeg oplevede skepsis imod vestlige tiltag og en higen tilbage til fordums tider før revolutionen, hvor der var orden i tingene, men fra andre en optimistisk indstilling til, at tingene kun kunne bedre. Også nationalistiske synspunkter florerer. Så det bliver spændende at følge, hvor Bulgarien bevæger sig hen.

Et smukt land, frodig såvel som barsk, både hvad natur samt kultur og historie angår. Hvis man vil studere det eksotiske, behøver man kun tage til Bulgarien. Der er masser af uberørt plads i bjergenes landsbyer.

 

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk