Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Forum for Billedmedieoversættere (FBO) i Dansk Journalistforbund sortlister Iyuno Media Group, tidligere BTI Studios

FBO fraråder alle kolleger at arbejde for Iyuno, hvis de på nogen måde kan klare sig på anden vis.

Med dette tiltag følger vi Medietextarna i Sverige og NAViO, de norske teksteres organisation, i sortlistningen af Iyuno, og sortlistningen støttes af den europæiske paraplyorganisation AudioVisual Translators Europe.

Anledningen til sortlistningen er Iyunos overgang til MAS (Machine Assisted Subtitling) og den påtænkte honorarsænkning. FBO/DJ og de nordiske lande i AVTE havde et møde med Iyuno 14. september, hvor vi drøftede situationen. Iyunos repræsentanter fremlagde deres planer for MAS, og det kom frem, at de stadig har planer om at sænke honorarerne for deres tekstere med henvisning til den påståede tidsgevinst, som Iyuno tidligere har sagt ligger på 30 %. Iyuno kunne ikke på mødet fremlægge noget, der underbygger den påståede tidsgevinst. De vil ikke forhandle med de faglige organisationer, kun med hver enkelt tekster. Da de umuligt kan forhandle med deres mange tekstere i mange forskellige lande, vil teksterne ikke blive tilbudt honorarer baseret på deres personlige effektivitet, men vil få en kollektiv honorarsænkning for hvert sprog. Oversætterne får heller ingen kompensation for at oplære og forbedre maskinoversættelsesalgoritmen.

FBO mener, at maskinoversættelse og oversættelsesværktøjer skal bruges på en sådan måde, at de forbedrer kvaliteten af oversættelsen, gavner oversætteren og forbedrer oversætterens arbejdsvilkår. Maskinoversættelse kan ikke bruges som grundlag for at sænke honorarer, når det er uenighed mellem tekster og tekstningsfirma, om hvorvidt der faktisk er nogen tidsgevinst. Desuden forholder de fleste tekstere sig negativt til post-editing, da det forringer kvaliteten af underteksterne. Ved at vælge individuelle samtaler med hver enkelt tekster udnytter Iyuno teksternes svage position til at gennemtvinge en uberettiget honorarsænkning, der kun gavner firmaet selv.

Kommentarer