Gå til hovedindhold
Bliv medlem

The James Joyce Annual Summer School

The James Joyce Annual Summer School har siden grundlæggelsen i 1987 fundet sted hver sommer i det maleriske georgianske Newman House i det centrale Dublin. I to uger bliver James Joyce og hans hovedværker analyseret på det sted, hvor han selv havde sin gang, da Newman House dannede rammen om Irlands første katolske universitet University College Dublin.

Skrevet af: Ellen Mygind Kristensen

Periode:
11/7/1999 – 23/71999

De omkring 60 deltagere fordelte sig i 1999 på en stor gruppe studerende og phd-studerende fra engelsktalende lande og et tilfældigt udpluk af nationaliteter fra resten af verden, heraf to danskere. Aldersspredningen var meget stor, hvilket jeg lod mig fortælle var usædvanligt, og jeg havde forventet et større antal specialister og Joycenørder blandt deltagerne.

Deltagergruppen var en temmelig uensartet masse, der aldrig rigtigt fandt fælles fodslag, men stemningen var altid åben og humoristisk og fuldstændig blottet for akademisk højrøvethed. Det hele var præget af ærligt engagement og interesse for Joyce.

Man behøver ikke at have læst ”Ulysses” for at få udbytte af kurset. Man vil derimod ikke få noget ud af at møde op uforberedt. Læsning af ”Portrait of the Artist” og ”Dubliners” må være obligatorisk, hvis man bare vil få lidt ud af de til tider ret specialiserede forelæsninger.

Den faglige del af J.J. Summer School er opdelt i et formiddagsprogram med  forelæsninger kl. 9.30 og 11.30 og et eftermiddagsprogram med studiekredse, der behandler de centrale værker ”Ulysses”, ”Finnegans Wake”, ”Portrait of the Artist” og ”Dubliners” mere detaljeret.  Desuden var der i år en studiekreds med titlen ”Joyce and Contemporary Irish Fiction”.

Forelæsningerne, der finder sted under lysekronerne i husets smukkeste sal med de høje gotiske vinduer, forestås af lektorer og professorer fra et række universiteter verden over, fra italienere og franskmænd over amerikanere til japanere.

Det foregik i visse tilfælde på et ret højt plan i betragtning af de fleste deltageres forudsætninger. Det er svært at holde opmærksomheden fanget før kaffepausen, hvis man ikke er så stiv i Lacan og sprogteorier og har fået en Guinness for meget over tørsten dagen før. Som oversætter havde jeg særligt stort udbytte af et par forelæsninger om oversættelsesproblemer, der er et oplagt tema i studiet af Joyce.

Studiekredsene om eftermiddagen strækker sig over  en uge, så man kan med andre ord deltage i to i den tid, kurset forløber. Lærerne er uhyre kompetente og sympatiske. Den første uge deltog jeg i ”Portrait of the Artist”, som foregik på et ret elementært plan sammenlignet med forelæsningerne. Den anden uge havde jeg meldt mig på ”Dubliners”, men skiftede i sidste øjeblik til ”Finnegans Wake”, der bliver forestået af  en journalist fra Irish Times, der har læst FW i 30 år og ikke går af vejen for at synge passager i bogen, når det er påkrævet. Denne studiekreds kan absolut anbefales!

De fleste deltagere vælger at blive indkvarteret på det hostel, som J.J. Summer School kan tilbyde. Det er ikke noget at skrive hjem om, men det kan anbefales, hvis man er socialt anlagt, da man indtager morgenmaden i fællesskab, og mange af aftenens aktiviteter udgår herfra. Programmet fremgår af vedlagte bilag.

I øvrigt kan man søge oplysninger om sommerskolen

Helen Gallagher, som er sommerskolens sekretær, er desuden meget imødekommende og svarer altid venligt på e-mails: gallag@macollamh.ucd.ie

 

BUDGET FOR ELLEN MYGIND KRISTENSEN:

JAMES JOYCE ANNUAL SUMMER SCHOOL 

 

Udgifter som er støttet af DJE’s legat:

Taxa til Kastrup                                                                                   
135,00  kr

Flybillet København-Dublin og retur                                                                       3.208,00 kr

Kursusafgift IR £325 (532,48 + 2.685,96) 
3.218,00 kr

Logi IR £220     
2.100,00 kr

I alt                             
8.661,00 kr

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk