Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Guide til VISDA

Tager du billeder til din eller andres hjemmesider, Instagramprofil med mere, så har du måske mulighed for at få del i ophavsretsvedlag og tillægsvederlag fra VISDA.

VISDA står for Visuelle rettigheder i Danmark. VISDA er bemyndiget af Kulturministeriet til at forhandle billedlicenser, der dækker alle typer billedskabere. De arbejder for, at pengene går tilbage til billedskaberne. 

Ophavsretspengene du kan få en andel af, kommer fra undervisningsinstitutioner, museer med flere, der betaler licens for at bruge ophavsretsbeskyttede billeder. Dette bygger på ophavsretsloven, hvor man har villet sikre nem og hurtig adgang til brug af billeder i en digital verden. Licensaftaler indgås af VISDA, der kanaliserer pegene videre til ophavsmændene. Bl.a. så du kan søge dem, på baggrund af dit fotografiske arbejde. 

Hvordan fordeles ophavsretsvederlag?

VISDA fordeler ophavsretsvederlag individuelt til de ophavsmænd, hvis billeder er blevet brugt. Udbetalingerne udregnes via indberetning fra brugere, stikprøveundersøgelser eller statistiske opgørelser. 

Udbetaling sker hvert år i juni måned. 

Hvis du vil være sikker på, at VISDA kan finde dig og udbetale eventuelle vederlag til dig, skal du oprette dig her: https://reg.visda.dk/nulevende-tilmelding/  

Ansøg om tillægsvederlag 

Hvert år kan der søges om tillægsvederlag. Her har du som fotograf mulighed for at få del i puljen med ikke-krediterede midler fra VISDA. 

Det er ikke altid muligt for VISDA at modtage 100 procent dækkende data, og derfor havner nogle af pengene i en pulje, som udbetales til individuelle rettighedshavere.  

Fordelingen sker dels på baggrund af statistisk data fra beslægtede områder, dels på baggrund af et pointsystem. 

Som fotograf kan du ansøge ved at indtaste dine data, og se om du kan få andel i pengene. 

Tillægsvederlag kan søges i perioden start januar til udgangen af marts måned. 

Hvis du vil søge om tillægsvederlag så kan det gøres her: https://reg.visda.dk/foto/?id=DJFOTO  

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk