Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Fire dages bootcamp

​​​​​​​Praktikantvejleder Lene Toksvig har afholdt en fire dage lang bootcamp for de fem praktikanter, som er ansat i Mediehusene Midtjylland: Midtjyllands Avis og Herning Folkeblad.

I fire dage tog vejlederen praktikanterne ud af den daglige produktion og sendte dem igennem et program på benene med forskellige punkter.

Hensigten var at give praktikanterne intensiv læring, men det skulle være lavpraktisk og ”straks brugbart”. Underviserne var primært kolleger i mediehuset. Det blev kombineret med besøg ude af huset.

Bootcampen havde flere formål: Først og fremmest intensiv undervisning af praktikanterne, men det handlede også om at videregive begejstring for faget, arbejde på tværs af mediehusene – og så havde arrangementet naturligvis også et socialt perspektiv, fordi praktikanterne lærer hinanden, vejlederne og andre kolleger bedre at kende i løbet af de fire dage.

Program for fire dages bootcamp

– for journalistpraktikanter på Midtjyllands Avis og Herning Folkeblad

PRAKTISK INFO:

  • Alle praktikanter skal medbringe mobiltelefon (til foto- og videoøvelser)
  • Alle praktikanter skal medbringe iPad/bærbar (til skrivearbejde/research/øvelser)

Dag 1

8.30: Velkomst – rundstykker og kaffe.
Praktikantvejlederne byder velkommen – og fortæller kort om ugen.

9.00: Skriv en klumme, der rammer og rører. Journalist på avisen fortæller om, hvordan han griber klummeskrivningen an. Derefter sendes praktikanterne ud i byen en time for at finde et emne, de vil skrive om. De får feedback. Nogle af klummerne ender i avisen.

11.45: Dagens surprise: Snak med tillidsrepræsentanten: Brug TR, både inden ansættelsen, og når I får job.

12.00-12.30: Frokost i kantinen.

12.30-13.15: Aktindsigt, et brugbart arbejdsværktøj. Journalist fra mediet fortæller om, hvordan man søger og bruger aktindsigt i journalistikken.

13.30-15.30: Portrætter, skriv så læserne griner og græder. Portrætskribent på mediet underviser i portrætter. I oplægget indgår små øvelser.

Dag 2

8.30: Godmorgen - Rundstykker og kaffe

9.00-12.00: Kommunikationsjob – besøg hos lokal kommunikationskonsulent hos Herning Kommune.

Hvordan er det at arbejde som kommunikationskonsulent? Hvad er strategien for kommunens information? Hvordan tænker de landsdækkende medier ind? Praktikanterne får en rundvisning og et oplæg, og der er mulighed for spørgsmål.

12.00-12.30: Frokost i kantinen.

12.30-14.00: Billeder, der rammer. Cheffotografen underviser i gode billeder. Også indlagt øvelser med mobiltelefonen, så man lærer at bruge nogle af de mange features, der er i fotoapps.

14.00: Dagens surprise: Medarbejder underviser i rubrikker, der virker/klikker.

14.15-15.30 Research, der betaler sig. Kollega snakker om research og forberedelse. Inklusive øvelser.

15.45: Øl

Dag 3

8.30: Rundstykker og kaffe

8.45: Lav en video, der virker – online-journalist underviser i video – med fokus på, at praktikanterne kommer ud og laver ”rigtige” videoer. Tid til evaluering og spørgsmål. Praktikanterne skal hver optage og redigere en video, der kan bruges på hjemmesiden.

11.40-12.00: Frokost i kantinen.

12.00-12.45: Inspiration fra chefredaktøren, der taler om inspiration/gejst/engagement/verdens bedste job.

13.00: Dagens surprise: kommaquiz med indlagt præmie. Mediets bedste kommasætter har udviklet lille konkurrence.

13.15-14.00 Omgang med kilder – også de besværlige. Underviseren fortæller om troværdighed og kildeetik, hvordan man omgås til lokale kilder, og hvor vigtigt det er at behandle kilderne ordentligt. Praktikanterne kan også fortælle deres historie om kilder, der har været svære at håndtere.

14.00-15.00: Fælles praktikantforum.

Hvordan kunne vi godt tænke os, at det fremtidige samarbejde skal fungere mellem praktikanterne? Lene samler information fra praktikanterne, så hun kan give tilbagemelding til chefredaktørerne.

Dag 4

8.00: Afgang fra Mediehuset i Herning

9.00: Besøg hos Kommunikationsbureau, hvor to selvstændige driver et bureau med med kommunikationsrådgivning og journalistik fra A til Z. På bureauet sidder også flere

flere freelancere. Udgangspunktet for besøget er blandt andet: God freelance-journalistik og kommunikationsrådgivning. Hvad skal der egentlig til? Hvordan finder man kunder? Skal de plejes på særlig vis? Kan man holde troværdigheden i hævd? Hvordan skriver en journalist regninger ud? Skal man bøje sin integritet?

11.00: Besøg os selvstændig journalist og forfatter, der især arbejder med udlandsstof.

Udgangspunktet for besøget er: Hvordan er det egentlig at arbejde freelance i udlandet? Hvor finder man sine historier? Hvordan med kolleger – er det ensomt? Hvordan kom forfatterpennen ind i billedet? Er det sjov, hårdt, ensomt eller hvordan er processen, når man skriver en bog? Og kan den slags faktisk sælges?

13.00-14.30: Frokost på restaurant i Ringkøbing. To andre praktikanter fra Dagbladet Ringkøbing-Skjern spiser med.

Evaluering

Lene Toksvig evaluerer forløbet: Praktikanterne var meget begejstrede for de fire dage. Dog var programmet for presset ind i mellem, og de ville for eksempel gerne have haft meget mere om kommasætning. Man kan godt bruge mere tid på enkelte elementer.