Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Sådan beskytter du din idé

Har du brugt din tid og kreative talenter på at udvikle et fedt programformat eller en anden god ide? Og er du bekymret for, om nogen løber med den, når du pitcher? Så læs her, hvordan du sikrer dig.

Hvordan beskytter jeg egentlig mine ideer? Det spørgsmål får DJ ofte fra medlemmer, der især på TV/AV-området har siddet for egen regning og udviklet et idéoplæg til et underholdningsprogram eller lignende og nu ønsker at gå til en TV-station eller et produktionsselskab for at sælge "varen". 

Læs mere om ophavsret HER

Læs mere om idébeskyttelse HER

For hvordan pitcher man idéen uden at komme til at stå i den situation, at producenten eller TV-stationen siger nej - kun for at du fire måneder senere ser "dit" program kører hen over skærmen, uden nogen som helst chance for at kunne stoppe det?

Det gøres ved, at du sørger for at sende en detaljeret og dateret beskrivelse af din idé på programmet til den pågældende producent eller TV-station med oplysning om, at du har sendt DJ en kopi af oplægget. Oplægget til DJ skal sendes i en forseglet kuvert - dvs. en kuvert inde i en kuvert, hvor du skriver dit navn, adresse, evt. telefonnummer, og dato.

DJ sørger herefter for, at den forseglede kuvert datostemples og opbevares uåbnet. Det gør vi, så vi i tilfælde af en uoverensstemmelse mellem dig og producenten/TV-stationen kan bruge indholdet i den forseglede kuvert til at dokumentere, om producenten/TV-stationen har anvendt dit idéoplæg i et omfang, så der er tale om en krænkelse af dine rettigheder i henhold til ophavsretsloven og/eller markedsføringsloven.
 

Læs også: 

Er min idé beskyttet af ophavsretten

Beskyt din idé: Råb den ud til alle 

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk