Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Vinderen af Diversitet Prisen er fundet

Lørdag aften blev den længe ventede vinder af Film & TV Gruppens nystiftede pris, Diversitet Prisen, fundet til EKKO Shortlist Awards. Prisen, som havde sin debut, skal omfavne forskelligheder og hylde inklusion og diversitet i film og TV-branchen.

 Olafur Steiner Rye Gestsson / Filmmagasinet Ekko

Olafur Steiner Rye Gestsson / Filmmagasinet Ekko

Man kan roligt sige at EKKO Shortlist Awards blev en aften, der stod i diversitetens tegn. Blandt de festklædte deltagere af EKKO Shortlist Awards 2021 var der bred enighed om, at der skal være et større fokus på kønsdiversitet og etnisk mangfoldighed i film- og TV-branchen. 

Derfor var den nye Diversitet Prisen da også en længe ventet pris. Prisen er stiftet af Pari Khadem fra Film & TV Gruppen i samarbejde med Filmmagasinet EKKO, og den skal hædre og hylde arbejdspladser, institutioner eller enkeltpersoner, der gør en ekstra indsats for inklusion og fremme af diversitet i branchen. Der skal være plads til forskelligheder på tværs af alder, handicap, nationaliteter, kvalifikationer og seksualitet. 

27 forslag på kandidater blev indstillet, og af de forslag, havde juryen nomineret fem endelige kandidater; TV-Glad, Filmværkstedet København, Ellie Jokar, Malene Flindt Pedersen og MIX Copenhagen. 

Spændingen var derfor stor i Bremen Teater lørdag aften, da Pari Khadem og Søren Pape Poulsen trådte op på scenen for at uddele den nye pris til én af de fem nominerede. Vigtigheden af prisen er ikke til at tage fejl af, og Pape roste initiativet og understregede, at et fokus på diversitet er vigtigere end nogensinde. “Denne pris taler ind i mange af de vigtige samfundsdiskussioner, som vi har i øjeblikket. Hvordan vi behandler hinanden. Hvordan vi ér overfor hinanden. Hvordan vi tager hensyn, viser omsorg, respekt og næstekærlighed”, pointerede han.

 Olafur Steiner Rye Gestsson / Filmmagasinet Ekko

Olafur Steiner Rye Gestsson / Filmmagasinet Ekko

Juryen bestod af

  • Underholdningsredaktør Thomas Richardt Strøbech fra TV2
  • Brandchef Astrid Bernitt-Wolf fra DR
  • Vicedirektør Daniel Svarts fra STV
  • Mangfoldighedskonsulent Kirsten Barslund fra Det Danske Filminstitut
  • Producer Matilda Appelin fra Nordisk Film
  • Pari Khadem, næstformand i Film & TV Gruppen.

“Det er mig derfor en stor ære, at jeg som hvid, ciskønnet, homoseksuel mand – som den første - kan få lov til at overrække Film & TV Gruppen’s diversitetspris”, sagde Pape og fik et sort bifald fra salen inden de nominerede blev præsenteret på lærredet.

Bifaldet blev ikke mindre, da vinderen af prisen blev læst op: Vinderen af den splinternye Diversitet Prisen ved EKKO Shortlist Awards 2021 er LGBTQ+-festivalen MIX Copenhagen

En glad og overrasket Kate Krosschell tog imod prisen og havde ét vigtigt budskab: Der skal være mere LGBTQ+-skildring i Danmark og i resten af verden! Det var juryen meget enige i, og valget begrundes med, at MIX Copenhagen slår et kæmpe slag for diversitet i Film- og TV-branchen med deres nysgerrighed og tolerance. 

Siden 1986 har den succesfulde festival år efter år ladet nye stemmer komme til orde. Og med det dugfriske initiativ fra 2020, MIX Industry, er der etableret en platform, hvor minoritetsfilmskabere kan mødes, udveksle erfaringer og sammen arbejde for bedre vilkår. Det er meget vigtigt for en film- og TV-branche, der har en tendens til at reproducere sig selv og bruge de samme tordenskjoldssoldater igen og igen. Festivalen danner grobund for nuancerede fortællinger, som vi kan spejle os i – uanset køn, seksualitet, alder, etnicitet og social klasse.

Igen, tillykke, og tak til MIX Copenhagen og alle de nominerede for at kæmpe for mere diversitet i film og TV branchen. Vi glæder os allerede til EKKO Shortlist Awards 2022, hvor de næste skal hyldes for deres kamp for inklusion, diversitet og mangfoldighed i branchen.