Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Vind de unges respekt med Snapchat

Kun ganske få medier og virksomheder har oprettet en profil på Snapchat, der ellers er et af de unges fortrukne sociale medier herhjemme. Ifølge ’Snapchat-ekspert’ Lasse From ligger Snapchat til højrebenet for tv-programmer rettet mod unge. Også mere kommercielle virksomheder kan vinde de unges respekt, hvis de ellers bruger mediet rigtigt

Snapchat er som bekendt er et billed- og videobaseret socialt medie, hvis særkende er, at alt, hvad man sender, forsvinder igen efter ganske kort tid. Og det er tilsyneladende især noget, der hitter, hvis man er i målgruppen 25 år og nedefter. Mediet vokser eksplosivt på verdensplan, og herhjemme anslås det at Snapchat bliver brugt af ca. en halv million unge danskere. 

Til gengæld er det ikke slået igennem ude i organisationerne, hvor det kun bliver brugt professionelt øjemed i meget lille omfang. Men det betyder ikke, at muligheden ikke er der. Det vurderer Danmarks mest omtalte rådgivende Snapchat-ekspert, Lasse From. Han er medstifter og konsulent hos 140tegn.dk, der blandt andet rådgiver om Snapchat og udvikler digitale koncepter for DR

Mediet er ikke effektivt, hvis det handler om direkte salg, siger han, men til gengæld kan man opnå en næsten intim kontakt med den ellers svært tilgængelige målgruppe – de unge under 25 år. Blandt de, der bruger Snapchat professionelt herhjemme er DR og TV2. Og det er oplagt, vurderer Lasse From.

(...) Brugerne følte, at de fik noget helt særligt og eksklusivt, som andre ikke fik

- Flere af DR’s afdelinger, er blevet gode til at bruge Snapchat, fx DR Ultra og P3, siger Lasse From. Et godt eksempel var under P3 Guld, hvor P3 brugte Anders Stegger som Snapchat-reporter fra morgen til aften. Her filmede han backstage fra den store aften, klippet ned til få minutter.

- Det var optimal brug af Snapchat: En eksklusiv, kort og håndholdt reportage, forbeholdt P3’s Snapchat-venner. 

På den måde følte brugerne, at de fik noget helt særligt og eksklusivt, som andre ikke fik, og netop det er mediet særdeles velegnet til, vurderer Lasse From.

Grimt og intimt indhold trækker folk tættere på brandet

Snapchat adskiller sig fra fx Facebook og Instagram. Hvor Instagram er iscenesat, og brugerne tænker over, hvordan de tager sig ud, er Snapchat oftere mere spontant, ’grimt’ og intimt. Fotos, videoer og beskeder deles kun med venner som i en sms, derfor føles brugen langt mere personlig og lukket, mens Facebook er et åbent forum, som alle kan kommentere på i fællesskab. 

Offentlige snaps, ’stories’, som alle kan se, bliver slettet efter 24 timer, mens almindelige, private snaps forsvinder efter 1-10 sekunder, afhængigt af, hvordan man har indstillet sin profil. Derfor har man ikke en lang historik på Snapchat, og oplevelsen føles hemmelig og glimtvis. Dog er det faktisk muligt at dele og gemme indholdet med særlige programmer, som er udviklet til formålet. 
Snapchat kræver ikke det store udstyr og ressourcer, men man skal til gengæld tænke meget i form

- Snapchat kræver ikke det store udstyr og ressourcer, men man skal til gengæld tænke meget i form, hvis man vil bruge det i en kommerciel sammenhæng, siger Lasse From og fortsætter. 

- Nogle bruger det samme indhold på alle sociale medier, men så bruger man sine ressourcer forkert. Dårligt indhold straffes, for så forlader dine ’venner’ dig hurtigt igen. Indholdet på Snapchat skal helst være eksklusivt og som minimum kreativt.

Lasse From ser mange muligheder for, at tv-medier for unge kunne få stor glæde af Snapchat. Fx kunne X-factor, MGP eller Paradise lave små eksklusive interview og reportager om deltagerne. Indhold som vel og mærke kun blev delt med Snapchat-venner. Og set i lyset af, at særligt unge forlader de traditionelle medier - også tv, til fordel for sociale medier, var Snapchat et oplagt sted at bruge sine fremtidige ressourcer. Det gælder i princippet også for kommercielle virksomheder, der har unge som målgruppe, mener Lasse From. Også her kunne man med fordel producere indhold til Snapchat, der kunne trække de unge tættere på brandet.

En pose proteinpulver med solbriller som mascot

Bodylab, der producerer protein- og kosttilskud, var en af de første og er stadig kun en af få danske virksomheder, der forsøger at bruge mediet i markedsføringsøjemed. Og selvom anstrengelserne ikke kan aflæses direkte på bundlinjen som salg, så tager Head of Social for Bodylab, Morten Svane, alligevel mediet meget seriøst. 

Jeg har en meget direkte en-til-en kontakt med unge brugere af Bodylabs produkter
- På Facebook kan vi promovere vores onlinebutik med et link og med det samme få salg. Det kan vi ikke på Snapchat. Til gengæld har jeg en meget direkte en-til-en kontakt med unge brugere af Bodylabs produkter og unge generelt på Snapchat, siger han. 

Allerede i de ældste folkeskoletrin starter unge med at bruge proteintilskud i forbindelse med træning, derfor er Snapchat-brugere meget interessante for Bodylab. Morten Svane, der også står for Bodylabs øvrige sociale medier, eksperimenterer stadig med formen på Snapchat. Han fortæller, at det var lidt af en udfordring at komme i gang, da han ikke ønskede at bruge sit eget ansigt officielt. Desuden foregår selve produktionen af kosttilskuddene på en fabrik i Jylland, og han er selv bosiddende i København, ellers havde det været oplagt at lave ’stories’ fra hverdagen på fabrikken. 

I stedet har han skabt en mascot i form af en pose proteinpulver, som han har forsøgt at menneskeliggøre med solbriller og mimik. Men han tager dog også billeder fra sin egen træning af fx håndvægte, hvilket giver stor respons med snaps retur fra Bodylabs Snapchat-venner, der også træner. 

- Når du får et smil på gaden, bliver du glad. På samme måde er vi med til at sprede en god stemning mellem os og unge danskere via Snapchat. De husker os for noget godt. Desuden bor vi jo nærmest i de unges tasker, bryst- og bukselommer og er med dem hjemme, til træning, hos vennerne, i byen og i skolegården. Det er en ret unik situation, og det giver mig en meget brugbar og eksklusiv viden om unges hverdag.

Kommentarer