Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Nye film om arbejdsmiljø: Pas på dig selv, for det gør andre ikke

Pas på dig selv, og pas på din kollega. En række korte film med konkrete tips til at forbedre arbejdsmiljøet bliver i de næste uger delt på FILM&TVGRUPPENs facebookside. ”Jeg tror ikke, at alle er klar over, hvor let det er at misbruge sin krop,” siger tilrettelæggeren bag, Camilla Metelmann. Hun håber, at filmene kan være med til at skrue op for solidariteten i branchen.

Camilla Metelmann

Jens Panduro

I de kommende uger lancerer I en række film om arbejdsmiljøproblemer i branchen. Hvorfor er der brug for det?

”Arbejdsmiljø er et kæmpestort problem. Der er mange af mine kolleger i branchen, der har smerter i kroppen hver dag.

Det er bare ikke noget, man snakker om. I denne her branche er du ikke bedre end dit sidste job, og derfor passer mange på med at råbe højt, hvis der er problemer. For så er det ikke sikkert, du får jobbet næste gang. Men vi skal sørge for at passe på os selv, for det gør arbejdsgiveren ikke automatisk. Og én måde at gøre det på er med de her små film, hvor vi svarer på de helt basic spørgsmål, som alligevel er så vigtige: Hvordan skal jeg bruge min mus? Hvilket tastatur skal jeg bruge? Hvordan skal min stol indstilles? Hvor vigtigt er det at holde pause?”

Det kommer vel ikke bag på nogen, det her. Hvorfor er der stadig problemer med arbejdsmiljøet?

”Jeg tror ikke, at alle er klar over, hvor let det er at misbruge sin krop, fordi det tit sker over lang tid. Det kan godt gå 1-2-10 gange at sidde på en dårlig Ikea-stol eller at bære kameraet i en dårlig arbejdsstilling. Men det bliver ikke ved med at gå godt i længden. Det har også noget at gøre med, at rigtig mange af os er freelancere. Vi flyver rundt fra den ene arbejdsplads til den anden, og så er der jo ikke nogen, der kommer hen og siger: du sidder forkert på stolen. Der er ikke den samme fællesskabsfølelse.

Det er også mit indtryk, at mange arbejdsgivere ikke har i sinde at ændre det. De ved jo godt, at de har medarbejderne i tre måneder, ikke resten af livet, så hvorfor skulle de investere i medarbejder? Der er dog flere produktionsselskaber, som rent faktisk har investeret i de ergonomisk rigtige redskaber til medarbejderne. Men jeg oplever bare ofte, at mine kollegaer ikke bruger redskaberne som tiltænkt. Jeg har selv haft mange hævesænkeborde, men jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har brugt dem. For det har jeg aldrig fået instruktion i, og ingen har fortalt mig om vigtigheden i at bruge dem.”

Har du selv oplevet problemer med arbejdsmiljøet?

”Sidste år blev jeg ramt af nogle forfærdelige smerter i nakke og ryg. Jeg fik simpelthen sindssygt ondt, når jeg skulle klippe. Jeg er ved at være på benene igen, men det krævede først en masse besøg hos en fysioterapeut. Det har gjort mig en del klogere på min krop og dens grænser.

Da jeg blev ramt af det, stod jeg alene. For branchen fungerer ikke sådan, at der er nogle, der passer på dig. Og det er en helt forfærdelig følelse at stå alene, når først problemerne rammer. Så det er nok det store budskab med de her film: Du skal huske at passe på dig selv, for det er der ikke andre, der gør. Og pas på dine kollegaer.”

Hvor vigtigt er fællesskabet i denne her sammenhæng?

”Når du er på en produktion, er der en hel højskolefornemmelse i de tre måneder, produktionen kører. Men så slukker lyset, og så står man alene. Jeg kalder det x-factor følelsen. Du er med i intenst fælleskab – men kun i et begrænset stykke tid.

Hvis vi for alvor skal løfte arbejdsmiljøet, bliver vi nødt til at skrue lidt op for solidaritetsknappen. For fællesskabet er vigtigt, men det er noget, vi glemmer. Vi glemmer, at vi er én stor masse, der skal passe på hinanden, fordi vi i hverdagen flyver rundt i det her vilde vesten, hvor alle kæmper for sig selv.”

De i alt 7 film med gode råd til et bedre arbejdsmiljø blev lagt ud mandag den 20. marts på FILM&TVGRUPPENs facebookside. Filmene er lavet af Camilla Metelmann og filmet og klippet af Mark Hildebrandt – i samarbejde med Anna Stecher og Sabine Andersen fra FILM&TVGRUPPENs bestyrelse.

Camilla Metelmann er tilrettelægger, uddannet i 2014. Hun er medlem af bestyrelsen i FILM&TVGRUPPEN og desuden med i DJ Ambassadørkorpset, hvor medlemmer af DJ bliver uddannet og trænet i at støtte deres kollegaer i de problemer, der kan opstå som ansat eller freelancer i TV-branchen.

Kommentarer