Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Ny pris til den undersøgende dokumentarisme

For første gang uddeler CPH:DOX, Dansk Journalistforbund (DJ) og TVGruppen i år en international pris. Prisen hylder den undersøgende dokumentarisme. Dens navn er F:ACT AWARD, og vinderen modtager 5000 euro.

For første gang uddeler CPH:DOX, Dansk Journalistforbund og TVGruppen i
år en international pris. Prisen hylder den undersøgende dokumentarisme, dens navn er F:ACT AWARD, og vinderen modtager 5000 euro.

I løbet af de seneste 10 år har såvel den filmiske som den journalistiske dokumentarisme undergået store forandringer. Begge genrer har haft grundlæggende interne diskussioner om metode, etik, sandhedsbegreber og genredefinitioner. De respektive genrer er blevet udfordret og ikke mindst diskuteret i såvel offentligt som branchemæssigt regi. CPH:DOX, Dansk Journalistforbund og TVGruppen ønsker med den nye internationale pris F:ACT AWARD at hylde undersøgende, journalistiske dokumentarer.

Der produceres i disse år en lang række bemærkelsesværdige film, som har en tydelig fod i begge lejre, og som er tydelige tegn på, at det er i dette krydsfelt, at noget af det mest interessante sker. Det gælder for eksempel film som ”The Act of Killing” og ”Armadillo”.

Nye former for undersøgende journalistik, anderledes indgange til reportage-formatet og en seriøs genfortolkning af journalistens (aktivt, engagerede) rolle. Det er film, der er på en mission - ofte en mission om at ændre verden og genskrive historien. Det er film, der kalder på det lange format og i særdeleshed film, der kalder på lang research og rum for kompleksitet.

F:ACT AWARD

CPH:DOX, Dansk Journalistforbund og TVGruppen ønsker med den nye pris F:ACT AWARD at være med til at underbygge sammenhængen mellem dokumentarismen og journalistikken.
På dokumentarfilmens banehalvdel er grænserne mellem fiktion og non-fiktion i de seneste år blevet udfordret heftigt og undertiden helt udvisket. Da CPH:DOX blev grundlagt for 11 år siden, var dokumentarfilmen som genre stadig en ”lukket klub” uden det store biografpublikum og uden den store relation til andre genrer.

”Fra de tidlige år har det været festivalens ambition at åbne dokumentarfilmen op i forhold til omverdenen – at undersøge dens grænseflader i forhold til alt fra fiktion til billedkunst, live performances og den politiske debatkultur. Det projekt er i stor stil lykkedes – godt båret på vej af en overvældende strøm af film, der på udfordrende og intelligent vis har bevæget sig ind i forskellige former for hybrid genre-praksis. Hos CPH:DOX er det vigtigt, at filmene i FACT:AWARD afsøger nye tendenser og forsøger at skabe social forandring,” understreger festivaldirektør Tine Fischer.

Inden for journalistikken har udfordringerne også været store, både inden for dagspressen, radio og TV. Medievirksomhederne er blevet meget økonomisk trængte, og prioriterer tilsyneladende i mindre grad den grundige dybdeborende reportage, som det ofte tager mange redaktionelle kræfter lang tid at lave.

Ligesom dokumentarfilmen har journalistikken derfor også konstant sine diskussioner om, hvad den kan tillade sig i forhold til etik, objektivitet, brug af rekonstruktioner med videre.
Med F:ACT AWARD ønsker vi at sætte fokus på journalistikken på film, så vi på den måde er med til at udbrede kendskabet til den undersøgende dokumentarisme. Vi håber at prisen kan inspirere til, at der bliver produceret flere danske journalistiske dokumentarfilm - også gerne af de etablerede medievirksomheder, som har redaktionelle kræfter til at gøre det,siger Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård.

Fakta om F:ACT AWARD

  • CPH:DOX nominerer minimum 10 film på baggrund af indstillinger og research. De 10 film vil blive offentliggjort i løbet af uge 41.
  • De nominerede film vil blive vist under CPH:DOX, der i år løber af stablen den 7.- 17. november.
  • En international jury udvælger vinderen, som modtager prisen til CPH:DOX’afslutningsgalla den 15. november. Juryen består af medlemmer udvalgt af Dansk Journalistforbund, TVGruppen og CPH:DOX i fællesskab. Der bliver iudvælgelsen lagt vægt på højtprofilerede medlemmer, der har erfaring medundersøgende journalistik og/eller dokumentarisme. Juryen bliver offentliggjort senere.
  • Dansk Journalistforbund og TVGruppen sponserer prisen på 5000 euro.

Kommentarer