Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Hjernescannere skal fastholde tv-seere

DR tager nu hjernescannere i brug for at blive endnu bedre til at aflæse seernes følelser. Danske Neurons Inc, der har udviklet den avancerede teknologi, oplever en stigende efterspørgsmål - også fra kommercielle industrier.

Jo flere tårer, smil eller snøft, som tv-programmer kan vække i os, desto bedre. For når tv pirrer vores følelser og sanser, så er chancen for, at vi bliver siddende foran skærmen stor. Den viden er ikke nogen nyhed, og i mange år har DR derfor undersøgt, hvordan store drama-satsninger som Borgen og Lykke påvirker publikum. Hertil har de blandt andet brugt selvregistrering af emotioner, men teknikken ’støjer’, fordi det i virkeligheden dæmper folks følelser, når de konstant skal sidde og forholde sig til, hvad de egentligt føler.

https://www.youtube.com/watch?v=Gbh6wYePe4U. 

Derfor afprøver DR nu i samarbejde med Neurons Inc, en dansk virksomhed specialiseret i at scanne hjerner, hvorvidt biometriske målinger, herunder hjernescanning, kan give lettere adgang til de svært definerbare, men værdifulde følelser. Resultaterne er endnu ved at blive undersøgt, men alt tyder på, at teknikken er et velegnet supplement til de redskaber, som DR Medieforskning i forvejen benytter sig af.

Intelligent brug kan skabe bedre produkter

”Jeg tænker, at der er nogle gode potentialer i det. Men vi skal stadigvæk lave flere test for at være helt sikre på, hvordan vi skal bruge teknikken. Vi er ikke helt færdige med at afdække, hvilken type af biometriske målinger vi vil bruge. Det er en meget kompleks verden at bruge hjernebølger,” siger medieforsker, DR Medieforskning, Jacob Lyng Wieland. Han understreger, at de undersøgelser, han er med til at frembringe, blot er en beskrivelse, som de kreative eller journalistiske kræfter bag et givent program, kan vælge at bruge eller ej.

”Vi laver en beskrivelse af, hvordan publikum emotionelt kommer igennem et program, som instruktøren får. Så er det op til ham eller hende at bruge de informationer på kunstnerisk vis. Vi kommer ikke og siger, at I skal gå i denne her retning. Det er deres intelligent brug af de beskrivelser, vi kommer med, der kan gøre tingene gode,” siger Jacob Lyng Wieland. 

Meget bedre end fokusgrupper

Det er ikke kun tv-branchen, der har glæde af Neurons Inc’s avancerede teknologi, der blandt andet kan måle hjerterytmer og hjernebølger. Den danske virksomhed, der både har en forsknings-, uddannelsesmæssig og kommerciel gren, mærker, at alt omkring reklame og branding særligt vinder frem.  

”Der, hvor vi mærker mest efterspørgsel, det er der, hvor man gerne vil væk fra de traditionelle metoder, som man faktisk i mange år har vidst, ikke var særligt valide. Fx fokusgruppe-interview,” siger Karsten Lund, Head of Digital Neuromarketing.

I stedet for at sætte folk ned og spørge dem, hvad de mener om en given reklame, kan man nu lade dem se reklamen og måle, hvordan de reagerer emotionelt undervejs.

“Der er et stort hul i dette marked, og en del af det kan blive fyldt ud af denne her front. Der er selvfølgelig stadigvæk brug for kvalitative metoder, men den nye  teknologi binder metoderne sammen, så de datamæssigt kan bruges.”

Ikke kun et redskab for de største

Endnu er det danske marked lidt for ungt og umodent til at tage teknikken i brug; ”budgetterne skal om-allokeres,” mens Neurons Inc kører på i lande som USA, Tyskland og Norge.
 Karsten Lund kan ikke nævne navne på de danske, kreative bureau og kunder, som Neurons Inc samarbejder med, men han forventer, at teknologien også vil være udbredt i Danmark inden for få år. Forretningen er bygget op over skalerbarhed, så jo flere, der køber Neurons Inc’s produkter, jo billigere bliver det for alle: ”Det er ikke kun de 20 største brand i Danmark, der kommer til at tage hjernescannere i brug.”

Kommentarer