Gå til hovedindhold
Bliv medlem

God løn er ikke alt

TV-gruppens medlemmer er blandt de bedst lønnede specialgrupper i DJ. Men der er stadig store udfordringer i tv-branchen, når det kommer til andre vilkår. Det mener bestyrelsesformand for TVGruppen, Nicolai Würtz.

Lønnen for TV-gruppens medlemmer er steget pænt de seneste år inden for stort set alle faggrupper. Det gælder både lønmodtagere og selvstændige. Det kan man se ud af den nyeste lønstatistik på området. Men branchen halter stadig bagud på en række andre vilkår, vurderer TVGruppens bestyrelsesformand, Nicolai Würtz.

”Hvad angår lønnen synes jeg, vi ligger fornuftigt. Men vi har til gengæld en stor opgave at løse, når det kommer til at forbedre vilkårene for barsel, sygdom og efteruddannelse i tv-branchen,” understreger han, Store dele af TVGruppens medlemmer er freelancere, og det kan ofte mærkes, at man ikke har en fast arbejdsgiver, men lever lidt i ”cirkusbranche”, som Nicolai Würtz betegner den. Underforstået en branche, hvor man rejser rundt fra det ene sted til det andet og aldrig rigtig ved, hvad der skal ske om tre måneder.

”Netop derfor synes jeg, at TVGruppen har en vigtig rolle at spille for at gøre rammerne bedre i branchen. Vi skal skubbe på i DJ for eksempelvis at gøre opmærksom på, at freelancere ikke får tilbudt efteruddannelse, men kun har adgang til det via ophavsretsmidlerne. Og at freelancerne ikke kan få del i Barselsfonden, men må holde barsel på laveste dagpengesats. Vi vil i bestyrelsen blandt andet gerne støtte DJs arbejde for at lave en barselsordning, der sidestiller freelancerne med de fastansatte,” siger han.

De erfarne forlader branchen

Nicolai Würtz ser også arbejdsmiljø som et af de vigtigste fokusområder for TVGruppen fremover. Tv-branchen skal være attraktiv at arbejde i, også når man får børn eller bare trænger til mere ro og stabilitet, mener han.

”Problemet lige nu er, at branchen er meget ung. For når folk bliver lidt ældre, så forlader de ganske enkelt branchen for at finde noget, hvor arbejdsvilkårene er knapt så hårde og rammerne er mere stabile. Det skaber ganske enkelt en mangel på de mere erfarne i branchen - og det skader sådan set både produktionsselskaberne, tv-stationerne og programmerne,” fortæller Würtz og understreger:

”Branchen skal optimalt set kunne rumme, at folk får børn og har perioder, hvor de har mindre energi, og hvor man tanker op og får ny viden. Så det er i alles interesse at gøre tv-branchen til noget, som er attraktivt at være i som en livskarriere - og ikke blot som en branche, hvor de fleste er på gennemrejse.

Kommentarer