Folkekær ananas kræver bedre tv
Mere end 282.000 personer har på to år ’liked’ Facebook-gruppen ”Kan den her ananas få flere stemmer end Sydney Lee.” Gruppens stiftere kritiserer indholdet af dansk tv og opfordrer ananassens fans til at diskutere fremtidens tv og komme med gode ideer til tv, de vil se
Hvorfor lige en ananas oprindelig blev valgt til at diskutere kvaliteten af dansk tv, det må guderne vide. Men ikke desto mindre har opfordringen ”Kan den her ananas få flere stemmer end Sydney Lee” (sådan staver gruppen hans navn) efterhånden fået intet mindre end 282.000 likes, siden gruppen blev oprettet på facebook 4. februar 2010. Og har været helt oppe på 288.000. Dermed er den blandt de største danske grupper på Facebook og rangerer lige under f.eks. Rasmus Seebach.
Mange følgere er sikkert bare med af nysgerrighed, og fordi det er en sjov gimmick. Men måske er de også med i trods. For gruppens formål er nemlig at få indflydelse på, hvad der sendes i tv. ”Vi er trætte af indholdsløst TV uden hjerte og hjerne. Vi vil have mere indflydelse på fremtidens tv” skriver gruppens stiftere om ananassens mission.
I gruppen opfordres fansene, som blandt andet også tæller en del journalister og folk fra tv-branchen, blandt andet til at svare på spørgsmål som: "Hvordan kan man twiste reality-rammerne og fylde programmerne med noget mere intelligent”. ”Har du ideer til TV-programmer med kloge og visionære unge” og ”Hvad ser vi i fjernsynet om 10 år”. Ananassen vil generelt gerne gøre op med tv, hvor man konkurrerer om at være mest uintelligent.
Reality-tv får flest hug
Gruppens stiftere gjorde sig allerede i 2010 officielt fri af realitystjernen, Sidney Lee, med ordene ””Han var bare et ”sol”brunt springbræt, men lad os nu alle sammen udforske nye stjerner. For vi har jo godt hele tiden vidst: VI ER ALLE SAMMEN ANANASSEN!” Det er dog stadig primært mod reality-programmer som Amalies Verden, For lækker til Love, Paradise og Big Brother, at ananassen og dens fans retter skytset. Altså programmer, der sendes på de mindre og kommercielle kanaler. DR og TV2 undgår i langt højere grad hug.
De bedste ideer kommer sjældent fra seerne
Spørgsmålet er, om der er værdifuld viden at hente i gruppen for de store kanaler, der skal udvikle fremtidens programformater for de unge.
Palle Strøm, TV2s mediedirektør, kender dog ikke umiddelbart til gruppen, men giver udtryk for, at den vil være interessant at kigge nærmere på. Han forventer dog ikke, at det er der, de revolutionerende programideer vil komme fra.
”Det kræver jo en meget særlig faglighed at udvikle tv-programmer, og det er desværre yderst sjældent, at de ideer kommer fra personer, der ikke arbejder specifikt med det. Men jeg er klart åben for muligheden,” siger han til DJ.
Indtil videre har de visionære ideer og kommentarer fra fansene dog været til at overse, men uanset holder ananassen ikke op med at forsøge at udfordre følgerne med spørgsmål.
I DR kender man godt til gruppen, som man har kontaktet. Det oplyser DRs mediedirektør, Gitte Rabøl.
Hvem der står bag gruppen er aldrig blevet offentliggjort. Gruppens stiftere hævder selv, at de ikke er en del af tv-branchen, men skriver i en kommentar den 15. marts, at ”de vil fortælle mere snart”.
Kommentarer