Gå til hovedindhold
Bliv medlem

FILM&TVGRUPPEN og DJ’s formand: Kanalcheferne skal være med til at tage ansvar

I starten af januar skrev DJ’s formand Lars Werge et åbent brev til en række danske kanalchefer, hvor han udtrykte sit håb for, at branchen i fællesskab i 2018 gør noget ved de presserende arbejdsmiljøproblemer, der præger den danske film- og tv-branche. Nu følger DJ og FILM&TVGRUPPEN op på brevet.

”Jeg oplever imødekommenhed blandt kanalcheferne – de kan godt se problematikken. Næste skridt må være, at vi får en dialog på tværs af hele branchen om, hvordan vi løser de udfordringer, vores medlemmer indenfor film- og tv-branchen befinder sig i. DJ vil i den kommende tid tage initiativ til en dialog og en erfaringsudveksling i forhold til, hvordan vi skaber et bedre arbejdsmiljø,” siger Lars Werge.

FILM&TVGRUPPEN præsenterer nye initiativer

FILM&TVGRUPPEN har også øjnene åbne for problematikken, forklarer formand for FILM&TVGRUPPEN, Johannes Pico.

Vi har øjne og ører åbne for, hvad der bliver skrevet om emnet i medierne og på Facebook. Den opsamlede viden deler vi videre på FILM&TVGRUPPENs egen Facebookside. Det gør vi alt sammen for at skabe opmærksomhed og debat om det store problem, der skal tales om og gøres noget ved nu. Det er selvfølgelig ikke politiske tiltag, men et forsøg på at skabe fællesskab blandt medlemmerne i en hårdt presset branche. Derudover har FILM&TVGRUPPEN igangsat flere initiativer, som inden for den nærmeste tid vil blive præsenteret for medlemmerne,” siger han.

De nye initiativer omfatter blandt andet en kampagne, hvor medlemmer kan indstille de arbejdspladser, som faktisk gør det godt og står imod presset, til en præmie.

En slags smiley-ordning for gode tv-arbejdspladser om man vil. Vi vil derved opfordre branchens medlemmer til at tale mere åbent om arbejdsmiljø, sikkerhed og stress - for at vi sammen kan ændre forholdene. Derudover vil vi den næste tid skrue op for niveauet af kurser om bl.a. lønforhandling, arbejdstrivsel og stress - i håbet om at kunne klæde medlemmerne bedre på,” siger Johannes Pico.

Hvad skal medlemmerne selv gøre for at undgå at blive stressede?

”Vi vil anbefale medlemmerne til at være ekstra opmærksomme på, hvad man siger ja, til inden man takker ja til nyt job. Hvordan ser tidsplanen ud? Hvad er forventningerne til projektet? Man kan ikke lave en ”Ferrari” når man er bliver betalt og kun har tid til at lave en ”Lada”. Vi skal være bedre til at sige fra overfor urealistiske tidsplaner og bedre til passe på hinanden. Og husk nu, at hvis I ser nogle, som ser ud til at have det mindre godt; få dem til at ringe ind til DJ for at få hjælp. Brug forbundet – allerhelst inden man går ned,” siger Johannes Pico.

Hvad ønsker FILM&TVGRUPPEN fra kanalcheferne?

”Vi ønsker, at kanalcheferne vil være med til at tage ansvar for de produkter, som de køber. Hvordan bliver de til? Bliver de til under ordentlige forhold? Holder budgetter og deadlines nu også? Vi har mange ønsker og ideer på skriveblokken til kanalerne, men i første omgang kan nogle kanaler blive bedre til at bestille deres programmer i bedre tid, så produktionshusene har bedre mulighed for at planlægge realistiske planer for produktionerne,” siger han.

Kommentarer

Maria Andersen

ons, 01/31/2018 - 14:20

En smiley-ordning kan både være en god og en dårlig idé. Hvis det er virksomheder, der skal indstilles, så forudser jeg, at de medarbejdere, der faktisk har fået en god ordning, indstiller en arbejdsplads som behandler sine freelancere tilsvarende dårligt. Der findes produktionsselskaber som både har medarbejdere, der får fin løn og barsel og pensionsordning men som også har freelancere, der ikke får en ordenlig grundløn eller kompensation for overarbejde eller pension. Især fordi det er svært som freelancer at stille sig frem med kritik. Hvis det til gengæld bliver anonymt og lidt a la en arbejdsmiljøundersøgelse, hvor man altså også kan få en sur smiley, så synes jeg, at det er en fremragende idé.