Endnu mere fokus på trivsel i branchen i 2013
Der er blevet sat ord på tv-branchens store udfordringer med arbejdspres og stress i i 2012. Det skete i form af foredragsarrangementer hos en række produktionsselskaber. Arrangementerne har åbnet op for konstruktive dialoger og forslag og er blevet så vel modtaget, at de fortsætter i 2013.
Det vil nok være naivt at tro, at TVGruppens medlemmer i fremtiden får masser af tid og enorme budgetter til deres produktioner.
"Vi løber stærkt - og det ser ikke ud til, at hverken kanalerne eller produktionsselskaberne har tænkt sig, at sætte tempoet ned. Derfor skal vi som branche og som kolleger være bedre til at hjælpe hinanden, når det går så stærkt, at det også gør ondt. Hvert år går flere af TVGruppens medlemmer ned med stress - og vi har selv en del af ansvaret for at passe på os selv og hinanden," siger siger TVGruppens formand Nicolai Würtz.
Stressproblematikken og de pressede arbejdsforhold er der blevet sat ord på i efteråret i kraft af en række foredrag og debatmøder på produktionsselskaberne Mastiff, Koncern, Blu, Eyeworks, Nordisk Film TV og Strix. Her har tilrettelægger og forfatter Jan Bacher Dirchsen holdt foredrag om, hvordan man skaber balance privatliv og professionelt liv i en konkurrencepræget tv-branche fyldt med ambitiøse mennesker.
Indtil videre har 250 medlemmer hørt Jan Bacher Dirchsen, og det har åbnet op for en konstruktiv dialog om, hvordan man kan konkret sætte mere fokus på trivsel i hverdagen
Jan Bacher Dirchsen har arbejdet som tv-tilrettelægger gennem 15 år. Derudover er han gestalt- og kropsterapeut og har skrevet fagbogen ”Et spørgsmål om tillid – at lave tv med mennesker”. Indtil videre har 250 medlemmer hørt Jan Bacher Dirchsen, og det har åbnet op for en konstruktiv dialog om, hvordan man kan konkret sætte mere fokus på trivsel i hverdagen. Alt i alt er foredragene er blevet så positivt modtaget, at TVGruppens bestyrelse har besluttet sig for at fortsætte dem til næste år.
Du er værd at passe på
”Trivsel i hverdagen er måske det allerbedste værn mod stress. Derfor har det været utroligt vigtigt for os, at komme ud til så mange som muligt. Derfor har det været os, der kom til medlemmerne ude på arbejdspladserne og ikke omvendt. Og det lader til at både medarbejderne og ledelserne har været glade for, at vi har startet debatten om trivsel i tv-branchen" siger Nicolai Würtz.
Produktionsselskaberne vil godt bruge tid på at snakke om det her, fordi folk jævnligt går totalt ned med stress. Det er både synd for den syge, for kollegerne, der bliver tilbage, og for programmet
”Grunden til at produktionsselskaberne godt vil bruge tid på at snakke om det her er selvfølgelig, at folk jævnligt går totalt ned med stress. Det er både synd for den syge, for kollegerne, der bliver tilbage, og for programmet. Vi er allesammen sådan indrettet, at vi gerne vil gøre det godt - og gerne vil gøre lidt ekstra for programmerne. Men man må ikke have så travlt, at man glemmer at mærke efter hvordan man selv har det. Som Jan Bacher Dirchsen meget rigtigt har sagt til alle: "Husk at du er værd at passe på". Det kan vi godt have en tendens til at glemme", siger Nicolai Würtz
Nicolai Würtz tilføjer, at vi i Danmark er dygtige til at lave fede programmer, men at der, hvor det halter, er på selve processen. Produkterne udvikles, raffineres og kæles der for – men der udvikles sjældent på hvordan selve produktionsprocessen bliver bedre. Som han så rammende siger:
”Det, tv-branchen skal arbejde med, er, hvordan vi laver fede programmer - uden at vi løber rundt med en stribe blod ud af ørerne”.
Det, tv-branchen skal arbejde med, er, hvordan vi laver fede programmer - uden at vi løber rundt med en stribe blod ud af ørerne
Foreløbigt har foredragene resulteret i, at flere af selskaberne har sat gang i internt arbejde for at mindske stress og øge trivsel, flere af dem i samarbejde med Dansk Journalistforbund. Derfor fortsætter foredragene også i 2013.
Kommentarer