Chefredaktør: Historier på sociale medier skal fortælles med video
Svensk chefredaktør mener, at hvis man som medie vil have succes på de sociale medier, er video ikke bare en mulighed, men et must.
Svenske Kit Media er på kort tid blevet en af Nordeuropas stærkeste spillere, når det kommer til historiefortælling på de sociale medier. Chefredaktør Robert Brännström mener, at video er den eneste mulighed for at fortælle stærke historier på de sociale medier.
”Jeg tror, man skal væk fra tanken om, at det at fortælle historier gennem video er en af flere muligheder. Det er, efter min overbevisning, et krav, at historier på sociale medier fortælles gennem video,” siger han.
Kit har stor succes med at producere videofortællinger, både for sig selv og for deres mange kunder – medier, interesseorganisationer og kommercielle virksomheder.
Få styr på det grundlæggende
Hvis man vil lave gode videoer på Facebook og Instagram, er der tre grundlæggende elementer, man skal have styr på, siger Robert Brännström.
”Når man tænker video på sociale medier, skal man for det første vide, at cirka 98% af alle de views, man får, er fra folk, der ser fortællingen uden lyd. Det betyder, at man praktisk talt skal lave stumfilm, og det betyder noget for den måde, man fortæller historien på. Det skal man have gjort sig klart allerede i idefasen. For det andet skal man forstå, at der er autoplay på de sociale medier. Det betyder, at ens seer måske ikke når at se de første par sekunder af ens video. Det skal man vide, og det skal tænkes ind i fortællekurven på historien. For det tredje skal man have styr på billedformatet, da de fleste af ens visninger vil komme på smartphones. Det betyder, at man skal tænke det ind i hele processen. Konkret vil jeg sige, at man skal filme i et 1:1 format og på højkant, så man får allermest ud af skærmen på eksempelvis en iPhone,” siger han.
Stærkt indhold er vejen til visninger og fastholdelse
Man skal desuden forstå, at ens brand er meget lidt værd på de sociale medier. I newsfeedet er et logo stort set ubetydeligt, og derfor skal man fokusere på at producere fremragende indhold – hver gang man udgiver en video.
”Man skal sikre sig, at hver historie er en ’blockbuster’. Det skal man, fordi fordelen ved at være et stort navn eller medie er markant mindre værd på de sociale medier end andre steder. Derfor skal der bruges
meget mere tid på idefasen, så indholdet bliver det stærkere,” siger han.
Der er forskel på udseendet
For at sikre sig, at ens indhold er stærkt, er det ikke nok bare at fortælle en god historie. Det er er også nødvendigt, at man gør sig konkrete tanker om udseende, siger redaktøren.
Der er nemlig stor forskel på udseendet på gode videofortællinger på traditionelle kanaler og på de sociale medier. Derfor skal man forstå, at et traditionelt tv-udtryk ikke fungerer på Instagram og Facebook, mener Robert Brännström.
”Instagram er en virkelig god inspirationskilde til at finde frem til det sociale medie-udseende, som virkelig fungerer. Hvis man ser på de store brands, der virkelig er succesfulde på Instagram, så ser deres produktioner ud og føles sociale medie-agtige. Det er vigtigt,” siger han.
Et konkret eksempel er, hvor tæt på man filmer ens interviewperson – man skal meget tættere på, når man filmer til sociale medier, end de fleste videofolk tror, forklarer redaktøren.
Analyser ikke historier efter emner, men efter fortælleelementer
Selvom udtryk og virkemidler er vigtige, er selve historiefortællingen det mest definerende for, hvor stor succes en videofortælling vil have på de sociale medier, siger han. Derfor skal man have styr på, hvordan man kategoriserer og analyserer sine historie, så man kan finde ud af, hvad der fungerer.
”Det er virkelig svært at evaluere, medmindre man finder en klar måde at analysere indhold på. Hvis man bare inddeler sine historier efter emner, som man vil gøre det på en hjemmeside, så er det et farligt sted at være, da emnet sjældent er det, der definerer, hvordan en historie fortælles,” siger han.
I stedet skal man gøre brug af de analyseværktøjer, som allerede findes på Facebook og Instagram. Med lidt instruktion og øvelse kan man lære at trække og vurdere fastholdelseskurver, som viser, hvor stor en procentdel af seerne, der hopper af før videoen er slut, samt hvornår de hopper af. Når man har gjort det med alle sine historier, så skal man ifølge redaktøren inddele videoerne efter fortælleelementer og teknikker, ikke emner.
”Fastholdelseskurverne giver et billede af, hvordan seerne forbruger ens videoer, og vil give en klar indikation af, hvordan man skal fortælle sine historier,” siger han.
Kom i gang med at lave videoer
Robert Brännström er overbevist om, at video er vejen til brugerne på de sociale medier, og Kit Medias succes er en god indikation af, at der er noget om snakken. Det kan dog være svært at komme i gang, hvis man føler, man starter helt fra bunden, forklarer han. Den følelse skal man ignorere og i stedet springe ud i det, siger han.
”Vi får ofte den respons fra mediefirmaer, at vi er meget på forkant med udviklingen, og at firmaerne ikke vil kunne komme til det sted, hvor vi er i forhold til viden om vores historiefortællinger. Mit svar er altid, at det er sandt, at vi er en af flere spillere, der er gode til at lave videoer til sociale medier, men at den eneste måde, man kan blive bedre, er ved at have nogle produkter, man kan teste. Kom i gang med at udgive videoer– for hvis man intet har at analysere på, så er det stort set umuligt lave en vurdering af, hvordan man skal blive bedre.”
Kommentarer