Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Kontrakt og lønforhandling

Gode aftaler mellem dig og din arbejdsgiver sikrer, at du trives i dit arbejde og i sidste ende leverer et bedre resultat. Det er til glæde for alle parter. Gode aftaler omhandler fx løn, arbejdstid, barsel, ferie og din ophavsret. Her har vi lavet en oversigt til dig over de ting, du skal have styr på og de ting, du kan få hjælp til via DJ.

Det er under ansættelsessamtalen, at du har mulighed for at sætte præg på din kontrakt. Derfor er det vigtigt, at du forbereder dig på, hvad du har krav på eller hvilke muligheder, du kan få. Hvis arbejdspladsen har en overenskomst med DJ, skal du kun forhandle personlige tillæg. Men i mange af FILM&TVGRUPPENs medlemmers tilfælde er der ikke en overenskomst med DJ i de virksomheder, de er ansat i. I sådanne tilfælde er alt i princippet til forhandling, når en ansættelse skal aftales. I sådan en situation er det vigtigt, at du tjekker dine vilkår som for eksempel arbejdstid, pension, ferie, barsel m.m., inden du skriver under på en aftale.

En ansættelsesaftale er nemlig bindende, og alle krav skal være forhandlet på plads, inden kontrakten underskrives. 

Få DJ til at tjekke din kontrakt igennem, når du får nyt job eller ny stilling.

Send din kontrakt til jura@Journalistforbundet.dk

For at være så forberedt som muligt inden en ansættelsessamtale, kan du tage kontakt til arbejdspladsens tillidsrepræsentant eller Dansk Journalistforbund. De kan hjælpe dig med at klarlægge, om der er en overenskomst på arbejdspladsen, eller om du skal forhandle personlige tillæg.

Læs mere om kontraktrådgivning

Aftaleskabeloner

Der er forskel på aftaler alt efter, om du for eksempel er A-lønnet freelancer eller selvstændig. Derfor har vi samlet en lang række skabeloner, der kan hjælpe dig til at have styr på, hvad netop du skal have med i dine aftaler. Find skabelonerne og læs mere på DJ's hjemmeside HER

Lønstatistik

Se DJs lønstatistik for tv-området HER

HER kan du se de aftalte mindstesatser fra freelanceoverenskomsten mellem DJ og Producentforeningen, der har været gældende siden 1/1 2009.

Som selvstændig skal du ydermere have styr på faktura, og om din ydelse er momspligtig. Læs mere om momsreglerne.

Lønforhandling

Der er mange faktorer, der spiller ind, når du skal forhandle din løn. Du skal for eksempel tage i betragtning, hvor meget ansvar du får, hvilken erfaring du har, hvad arbejdsgiver forventer m.m. Alle disse ting har en afgørende betydning, når du skal lønforhandle.

Læs mere om alle DJs gode råd til lønforhandling.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk