Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Få del i TV-midlerne

Hvert år uddeler DJ Ophavsret sin andel af rettighedsmidlerne på tv-området. Hvordan du får en del af rettighedsmidlerne, kan du læse her.


Du kan selv gå ind HER og få udbetalt dine rettighedsmidler.

HER kan du finde de programmer, der er blevet sendt i løbet af året.

Har du medvirket til produktionen af en tv-program i en rettighedsbærende funktion, så kan du få rettighedsmidler. Rettighedsmidlerne bliver hvert år uddelt for kabel- og retransmitterede værker vist på TV. Det er DJ Rettighedsmidler, der står for uddelingen af midlerne og følgende personer kan søge:

 • O-medlemmer af FILM&TVGRUPPEN
 • Freelance-gruppen
 • PF
 • Danske Bladtegnere
 • DJ:Fotograferne
 • Ikke-medlemmer af DJ 

For at komme i betragtning til rettighedsmidlerne, skal du:

 

 • kunne dokumentere bevarede rettigheder typisk via en overenskomst eller et Copydan-forbehold i kontrakten. 
 • have haft en funktion som tilrettelægger, instruktør, journalist, vært, fotograf, klipper og i visse tilfælde lyd og lys. Læs mere om HER, hvem der kan søge.

De fleste medlemmer af DJ har et Copydan-forbehold i deres kontrakt, men hvis du er ansat i et produktionsselskab, der ikke er omfattet af DJs overenskomst med producentforeningen, eller er du selvstændig freelancer, som leverer til et produktionsselskab eller direkte til en TV-station, så skal du selv sørge for, at din kontrakt indeholder et Copydan-forbehold for at kunne modtage rettighedsmidler.

Læs mere om Copydan-forbehold

Hvis du er fastansat eller TBA’er på TV2 Danmark, TV 2-regionerne eller DR, kan du ikke søge rettighedsmidler i denne pulje, men igennem deres medarbejderforening.

Sådan kan et Copydan-forbehold se sådan ud:

”Parterne bevarer deres rettigheder til brug, der foretages af 3. mand (dog ikke broadcasterens egen udnyttelse), eller der involverer 3. mand, fx tv-pakker og streaming-platforme. Freelanceren fraskriver sig dog retten til at nedlægge forbud mod 3. mands udnyttelser, medmindre forbuddet nedlægges af Copydan eller en anden fællesorganisation på vegne af Freelanceren og alle øvrige rettighedsbærende skabende kunstnere repræsenteret af fællesorganisationen.”

Udbetaling af rettighedsmidler

Rettighedsmidlerne bliver udbetalt individuelt, og du får udbetalt rettighedsmidler bl.a. i forhold til, hvor mange penge, der er til fordeling det pågældende år, hvilke produktioner du har været på, hvilken rolle du har haft på produktionen, antal minutter et program varer, og om det er en genudsendelse. 

Når du har fået tildelt rettighedsmidlerne, kan du selv gå ind og få dem udbetalt HER.

Skat

Du har mulighed for at få pengene skattefritaget. For at midlerne kan blive skattefritaget, skal de bruges på:

 • Efteruddannelse. Læs mere om efteruddannelse HER 
 • Kurser eller studierejser, hvis der er fagligt indhold. Det kan f.eks. være den årlige internationale tv-festival Input eller Copenhagen Tv Festival
 • Videnskabelige arbejder.

Vælger du at få udbetalt via A-indkomst, trækker DJ skat, og hvis du skal have udbetalt det fulde beløb, hvis du f.eks. vil bruge midlerne til efteruddannelse eller studietur, skal du vælge B-indkomst.

På siden kan du også uploade dokumentation, hvis du har brugt midlerne til efteruddannelse, studietur mm.

  Læs mere om reglerne for skat HER eller kontakt DJ for spørgsmål vedrørende brug af midler til efteruddannelse.

  Hvis du har yderligere spørgsmål vedrørende rettighedsmidler, brugen af disse, skattespørgsmål etc., så kontakt DJ Rettighedsmidler.

  Fandt du den information du søgte

  Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
  Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk