Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Få del i tv-midlerne

Hvert år uddeler DJ Ophavsret sin andel af rettighedsmidlerne på tv-området. Hvordan du får en del af rettighedsmidlerne, kan du læse her.

 

TV-midler for 2016 forventes uddelt d. 20. december 2017.

De rettighedshavere, som ikke nåede at søge i denne omgang eller som bliver afvist, kan søge, når opsamlingspuljen åbnes midt i februar 2017.

Har du medvirket til produktionen af en tv-program i en rettighedsbærende funktion, så kan du få rettighedsmidler. Rettighedsmidlerne bliver hvert år uddelt for kabel- og retransmitterede værker vist på TV. Det er DJ Ophavsret, der står for uddelingen af midlerne og følgende personer kan søge:

 • O-medlemmer af FILM&TVGRUPPEN
 • Freelance-gruppen
 • PF
 • Danske Bladtegnere
 • DJ:Fotograferne
 • Ikke-medlemmer af DJ 

For at komme i betragtning til rettighedsmidlerne, skal du:

 

 • kunne dokumentere bevarede rettigheder typisk via en overenskomst eller et Copydan-forbehold i kontrakten. 
 • have haft en funktion som tilrettelægger, instruktør, journalist, vært, fotograf, klipper og i visse tilfælde lyd og lys. Læs mere om HER, hvem der kan søge.

De fleste medlemmer af DJ har et Copydan-forbehold i deres kontrakt, men hvis du er ansat i et produktionsselskab, der ikke er omfattet af DJs overenskomst med producentforeningen, eller er du selvstændig freelancer, som leverer til et produktionsselskab eller direkte til en TV-station, så skal du selv sørge for, at din kontrakt indeholder et Copydan-forbehold for at kunne modtage rettighedsmidler.

Læs mere om Copydan-forbehold

Hvis du er fastansat eller TBA’er på TV2 Danmark, TV 2-regionerne eller DR, kan du søge rettighedsmidler igennem deres medarbejderforening.

Sådan kan et Copydan-forbehold se sådan ud:

”Parterne bevarer deres rettigheder til brug, der foretages af 3. mand (dog ikke broadcasterens egen udnyttelse), eller der involverer 3. mand, fx TV-pakker og streaming-platforme.[Medarbejderen/freelanceren/leverandøren – vælg en af dem] fraskriver sig dog retten til at nedlægge forbud mod 3. mands udnyttelser, medmindre forbuddet nedlægges af Copydan eller en tilsvarende fællesorganisation på vegne af [Medarbejderen/freelanceren/leverandøren – vælg en af dem] og alle øvrige rettighedsbærende skabende kunstnere repræsenteret af fællesorganisationen.”

Udbetaling af rettighedsmidler

Rettighedsmidlerne bliver udbetalt individuelt, og du får udbetalt rettighedsmidler bl.a. i forhold til, hvor mange penge, der er til fordeling det pågældende år, hvilke produktioner du har været på, hvilken rolle du har haft på produktionen, antal minutter et program varer, og om det er en genudsendelse. 

Rettighedsmidlerne bliver uddelt én gang om året. Følg med HER og se, hvornår du kan søge. Du finder en liste over, hvilke kanaler der er omfattet af Copydan-midlerne, og hvilke kanaler DJ får registreringer fra HER

Skat

Rettighedsmidlerne er skattepligtige og bliver i udgangspunktet indberettet til SKAT som B-indkomst. Når du henvender dig til DJ Ophavsret for at få udbetalt rettighedsmidlerne, kan du bede om at få pengene udbetalt efter skattetræk.

Du har også mulighed for at få pengene skattefritaget. For at midlerne kan blive skattefritaget, skal de bruges på:

 • Efteruddannelse
 • Kurser eller studierejser, hvis der er fagligt indhold. 
 • Videnskabelige arbejder.

Læs mere om reglerne for skat HER eller kontakt DJ for spørgsmål vedrørende udbetaling og brug af midler til efteruddannelse.

Hvis du har yderligere spørgsmål vedrørende rettighedsmidler, brugen af disse, skattespørgsmål etc., så kontakt DJ Ophavsret, hvor Tine Lykke Laursen og Stefan Andersen sidder klar til at svare på dine spørgsmål.

Fandt du den information du søgte
Tilføj email hvis du ønsker svar retur.