Gå til hovedindhold
Bliv medlem
Er afholdt

Filmvisning: Iran i hjertet - Dansk dokumentar fra 2023

Der afholdes forpremiere i Grand Teatret i København den 13. september kl. 19.00. Alle medlemmer af DJ er velkomne.

Henrik Sørensen

Hvornår

13. september 2023 19:00-21:15

Hvor

Grand Teatret, Mikkel Bryggers gade 8, 1460 København K

Pris

Gratis (No-show-fee)

Type

Arrangement

Den 14. september 2023 får dokumentarserien “Iran i hjertet” premiere på DRTV og første afsnit sendes på DR2 flow om aftenen. I dokumentaren har vi fulgt fire herboende iranske kunstnere gennem frihedskampens første år. Den 16. september 2022 døde den unge kvinde Jina Mahsa Amini i moralpolitiets varetægt i Teheran - drabet på hende satte gang i den største frihedsbevægelse i Iran siden præstestyret kom til magten i 1979. Bevægelsen “Women, Life, Freedom” har vakt genklang i hele verden og fået massevis af eksiliranere og andre borgere til at demonstrere i solidaritet med de unge kvinder og mænd i Iran, der risikerer livet i kampen for elementær frihed.

For dokumentarens fire medvirkende vendte det op og ned på deres hverdagsliv her i Danmark og de blev fuldstændig suget ind i frihedskampen i deres hjemland. I de første måneder lever de gennem deres telefon og deler konstant some-klip fra begivenhederne i Iran for at være iranernes stemme, som præstestyret gør alt for at lukke ned. På et tidspunkt er de ved at knække, da de befinder sig i en parallelverden, som passiv tilskuer, limet til telefonskærmen. De bliver nødt til at foretage sig noget mere aktivt for at støtte herfra og de begynder at inkorporere frihedskampen i Iran i deres kunstneriske projekter for at skabe opmærksomhed og bevidsthed om begivenhederne.

Den herboende iranske digter Shëkufe Tadayoni Heiberg har skrevet digte til dokumentaren om frihedskampens begivenheder og de følelser og udfordringer der er knyttet til at være barn af flygtninge og opvokse i Danmark, langt væk fra ens iranske ophav. Ligeledes om Irans moderne historie, som fortælles gennem hendes digte og arkiv for at give en bedre forståelse af den kontekst “Women, Life, Freedom” er opstået i.

I forbindelse med visningen vil der være en samtale mellem henholdsvis moderator Anja Bo, DR's udlandsredaktør Niels Kvale og den iranske oversætter, Mahnaz Firouzabadi.

Filmen er produceret af Eddy Media. 

Arrangementet er for alle medlemmer af DJ og det er gratis. Dog betales no-show-fee på kr. 100 ved afbud efter den 7. september. Derfor skal du angive betalingsoplysninger ved tilmelding.