Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Farvel til det professionelle still fotografi?

Har professionelt fotografi stadig en mission i den digitale informationsstrøm med hastigt stigende demokratisering af de fotografiske teknikker, videoformater og helt nye visuelle formater?

Mette Sandbye

Thomas Degner

Professor i fotografistudier Mette Sandbye

Tænk på Capas fotografi af den faldende soldat under Den Spanske Borgerkrig, den løbende, napalmforbrændte pige under Vietnamkrigen, eller den ensomt demonstrerende student foran de store militærtanks på Tiananmen-pladsen i Beijing i 1989. Op igennem det 20. århundrede har ikoniske stillfotografier sat en dagsorden.

Men kan de også gøre det i dag? Hvordan ser det ud for stillfotografiet i 2018? Er det på vej til at dø ud, fordi internettets cirkulerende amatørbilleder har taget over og enhver kan levere visuelle fortolkninger fra både krig og hverdag af lav teknisk kvalitet?

Fotografiet er allevegne og er blevet en tilgængelig teknologi som aldrig før. Er modtagere/kunder/dagblade af den grund blevet ”bedøvet” i forhold til forståelsen af fotografisk kvalitet? Kan et fotografi stadig gøre sig gældende og sige mere end 1 minuts video eller 1000 ord? Og har begrebet ”autenticitet” mistet sin betydning?

I sit oplæg vil Mette Sandbye trække på sit mangeårige arbejde med at analysere og skrive om fotografiet i hele mediets bredde, og hun vil give sit bud på ”det gode fotografi” i dag. Hun vil se på den aktuelle udvikling i et historisk lys og komme med bud på nye muligheder for stillfotografiet, hvor genreskellene mellem kunst og dokumentarisme udviskes, og hvor internettet og fotografiets demokratisering udnyttes kreativt i stedet for at blive fotografiets ”Waterloo”.

Professor Mette Sandbye er institutleder på Institut for kunst og kulturvidenskab, Københavns Universitet. Hun har blandt andet speciale i fotografiet og den moderne kulturs historie.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk