Gå til hovedindhold
Bliv medlem

The Wire's David Simon: Medierne er magtesløse over for løgn og frygt

Manden bag den anmelderroste tv-serie The Wire og tidligere journalist, David Simon, mener, at de etablerede medier har gjort et fremragende stykke arbejde under den amerikanske valgkamp, men de er hjælpeløse over for moderne tendenser i medieverdenen.

David Simon

Alex Luka Ladime David Simon, manden bag tv-serien "The Wire", gæstede mandag Fagfestival i Odense Congress Center.

”Det er ikke, at medierne ikke gør deres arbejde ordentligt. Det er folket, der ikke vil have det job gjort. De vil bare have det udfald, de ønsker sig,” siger David Simon, tidligere journalist og manden bag den anmelderroste tv-serie "The Wire", der mandag gæstede Fagfestival '16.

Mange undrer sig over, hvordan Donald Trump kunne vinde det amerikanske valg, når det gentagende gange blev pointeret af flere medier, at manden løj om en lang række ting. Nogle medier hævder, at det skete så ofte som hvert tredje minut.

David Simon vurderer, at USA's kommende præsident vandt, fordi han har arbejdet med frygt som redskab. Et redskab, som selv de mest rationelle og oprigtige redaktioner har været magtesløse over for.

Citizen journalism

David Simon bryder sig ikke om citizen journalism, fordi den umuligt kan leve op til den høje standard, som findes på professionelle redaktioner. Han kalder det et kæmpe problem for den etablerede, uafhængige presse.

Citizen journalism kalder man den form for journalistisk, som skabes af uprofessionelle journalister. Den florerer og lever på de sociale medier.

”Alle troede, at demokratiseringen af holdninger også skulle lede til en demokratisering af journalistikken,” siger han og citerer Daniel Patrick Moynihan, der var amerikansk politiker og sociolog: ”Alle har ret til deres egne holdninger, men ikke deres egne fakta.”

Men den moderne, internetbaserede mediekultur har givet alle ret til deres egne fakta. Og når først en usandhed er sluppet ud på de sociale medier, spreder den sig som en steppebrand, og så kan de etablerede medier have svært ved at få den ild slukket igen, forklarer han.

David Simon har lavet flere serier siden "The Wire", blandt andet "Generation Kill", der handler om USA's første 40 dage af Irakkrigen set fra de første troppers synspunkt.

En gruppe studerende fra DMJX dækker Fagfestival '16 som del af et undervisningsprojekt.

Kommentarer