Gå til hovedindhold
Bliv medlem

”Vi skulle have fokuseret på, hvor forhadt Clinton har været”

Medierne troede, at Hillary Clinton var den sikre vinder. Udlandsredaktør på Kristeligt Dagblad, mener, at avisen under valgkampen kunne have givet et bedre indblik i, hvem amerikanerne ville stemme på ved at fokusere mere på, hvor forhadt Clinton var.

En progressiv kvinde, Teresa Haring fra Texas, stemte på Trump. Hun kan ikke lide ham. Men til gengæld kan hun lide hans abortpolitik, og det blev altafgørende for, hvor hun valgte at sætte krydset.

Dette er blot én af de historier, der blev bragt i Kristeligt Dagblad i op til det amerikanske valg.

Undervurderede hadet til Clinton

Udlandsredaktør Kerrin Linde på Kristeligt Dagblad mener, at Teresa Haring er et godt eksempel på, hvilket dilemma de amerikanske borgere har stået overfor, da de skulle sætte krydset den 8. november. For Trump er ikke vellidt, men det er Clinton så sandelig heller ikke. Pest eller kolera.

Hun mener, at Kristeligt Dagblads dækning af valget var afbalanceret. Journalisterne havde stort fokus på, at det var oplysningen og ikke sensationen, der skulle præge deres artikler. Derfor så det heller ikke helt så skråsikkert ud hos Kristeligt Dagblad, da andre erklærede Clinton for den sikre vinder.

Men det var ikke nok. Kerrin Linde mener, at de kunne have gjort mere.

”Hvis vi skulle have gjort noget anderledes, så skulle det have været at fokusere mere på, hvor forhadt Clinton har været,” siger hun.

Enkeltsager var afgørende for nogle Trumpvælgere

Og netop, fordi der ikke havde været dette fokus, var det svært for medierne at forudse, hvem der i sidste ende ville løbe med præsidentembedet. For Teresa Haring er et typisk eksempel på en, man ville forvente, ville stemme på Demokraterne til dette valg.

Som barn af en amerikansk far og mexicansk mor stemte hun til sit første præsidentvalg i 1972 på Demokraterne. Hun er da også 80 procent enig med partiet, når det kommer til det sociale område.

Alligevel stemte hun på Trump. For en stemme på Clinton var en stemme på abort. For andre i stemmebåsene var en stemme på Clinton en stemme på en rødstrømpe, der ville diktere kvindernes valg fremfor at hjælpe dem til selv at vælge.

Redaktør strittede imod anti-Trump-tendensen

Alle danske medier undervurderede Trumps tilslutning. Kerrin Linde vurderer dog, at Kristeligt Dagblad var lidt mere tilbageholdende end gennemsnittet. Det skyldes til dels en redaktør på redaktionen, som forholdt sig ekstra kritisk til Trump-historierne og sørgede for, at Trump-vælgerne ikke blev skåret over én kam.

”Vi var mere tilbageholdende. Men vi havde også en god bullshit detector på redaktionen.”

Alligevel erkender hun som nævnt, at de havde undervurderet modstanden mod Clinton.

 

OPLEV KERRIN LINDE PÅ FAGFESTIVALEN SØNDAG:

Kerrin Linde kan opleves på Fagfestivalen under sessionen ’Det amerikanske valg: Sådan blev det vundet’ søndag kl 17. Udlandsredaktøren flankeres af David Trads og Astrid Haug, og de vil blandt andet fokusere på, hvordan Trump-staben høstede stemmer, da den valgte at satse på sociale medier fremfor at stemme dørklokker.

En gruppe studerende fra DMJX dækker Fagfestival '16 som del af et undervisningsprojekt

Kommentarer