Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Snowden: Stop kontakt med kilder via SMS, Twitter og Facebook.

Journalister har et ansvar for at oplyse kilderne om, hvordan de gør kommunikationen mere sikker. Kommuniker ikke med kilderne via SMS, Twitter og Facebook, lyder opfordringen fra Snowden.

Snowden giver gode råd om overvågning på Fagfestival 2016

Alex Luka Ladime Verdens mest kendte whitleblower giver gode råd om overvågning til en sal fyldt med hovedparten af de 1.100 deltagere på Fagfestivalen.

Journalister skal blive bedre til at rådgive kilder i sikker kommunikation, lød det fra Edward Snowden, da han var live igennem fra Moskva via storskærm på første dag af Fagfestivalen.

SMS, Twitter og Facebook er alt for usikkert, og derfor skal journalister lære at bruge en række andre digitale værktøjer. I stedet anbefaler Edward Snowden, at man for eksempel skriver med kilderne gennem kommunikationsappen Signal Private Messenger.

”Journalister bør rådgive kilder bedst muligt, men de kan selvfølgelig ikke redde dem fra sig selv. Men journalister bør påtage sig ansvaret, da alle ikke er eksperter i sikker kommunikation", sagde whistlebloweren til den store skare af journalister.

Tre programmer til at sikre mod overvågning

For at sikre at vores færden på internettet ikke bliver gemt i en logfil, anbefaler Snowden, at man bruger browseren Tor.

Til at kryptere sine mails, er der programmet PGP. Han mener, at de to ting samt Signal-appen til beskeder er et must, hvis man vil sikre sig, at der ikke er nogen, der kigger én over skulderen.

Journalister er blevet bedre til at sikre sig

Siden Snowden i 2013 afslørede, at den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA masseovervågede store dele af verden, er der sket meget, da folk er begyndt at tænke mere over overvågning og beskytte sig i mod det. Ifølge Snowden er der håb forude:

”Da jeg først kontaktede journalister fra US Guardian via en krypteret forbindelse, vidste de ikke, hvordan de skulle svare tilbage. Jeg måtte lave en guide til dem. De vidste ikke, hvordan de skulle beskytte sig, eller hvad de skulle beskytte sig imod. Det ved de fleste journalister godt den dag i dag, så der er sket fremskridt".

Trump lufter dødsstraf til Snowden

Snowdens afsløringer har ikke været omkostningsfrie. USA har efterlyst ham og vil sigte ham for spionage. Rusland har givet ham asyl, og han befinder sig i dag i Moskva. Der er ringe udsigt til at vende hjem for Snowden, eftersom USA’s kommende præsident Donald Trump har nævnt dødsstraf som mulig dom over den 33-årige amerikaner.

En gruppe studerende fra DMJX dækker Fagfestival '16 som del af et undervisningsprojekt

Kommentarer