Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Snowden-interview: Hvordan beskytter vi os selv og kilderne?

Beskyttelse mod overvågning bliver centrale emner i interviewet med Edward Snowden på Fagfestivalen.

Snowden-interview på Fagfestival - Strand og Wedenborg

Kurt Strand

Når en af verdens mest omtalte personer i eksil toner frem på storskærme på Fagfestivalen, vil han især blive spurgt ind til mulighederne for at beskytte sig.

I ugerne op til Fagfestivalen har alle interessede kunnet foreslå spørgsmål via Twitter.
"Det folk spørger meget ind til er, hvad kan vi gøre ved overvågningen?," siger Freja Wedenborg, der sammen med Kurt Strand skal interviewe Snowden over Skype søndag.

Det har også kastet spørgsmål med danske vinkler af sig. Flere har spurgt til, hvilke konsekvenser Søren Pinds tredje forsøg på at få gennemført en logningsbekendtgørelse vil få.
"Det er en del af en tendens, hvor man mere og mere overvåger metadata, altså den måde vi bevæger os rundt, end man overvåger selve vores kommunikation," siger Freja Wedenborg.

Hvordan undgår journalister overvågning?

Det passer også ind i dagsordenen for Snowdens deltagelse på Fagfestivalen. Hvordan kan man handle både hver for sig og i fællesskab for at modvirke overvågningen?
"Vi er kommet over erkendelsesfasen,  og vi er færdige med at snakke om "Gud, hvor chokerende, vi bliver alle sammen overvåget"," siger Wedenborg.

Det vigtigste spørgsmål for Freja Wedenborg er vores rolle som journalister. Når der er over 1000 journalister og mediefolk samlet, er dét et spørgsmål, der kræver vores opmærksomhed.
"Hvad betyder afsløringerne af den globale masseovervågning for journalister? Og hvordan vi kan beskytte vores kilder?".

Snowden bruger interview som løftestang for debat

Freja Wedenborg har fulgt Snowden tæt i en årrække. Hun vurderer, at hans deltagelse i interviewet bunder i ønsket om at skabe debat om konsekvenserne af den massive overvågning.
"Han vil gerne have, at verden snakker om det her, og det får han jo folk til ved at deltage i de her liveinterviews".

Hun vurderer også, at Snowden har lagt mærke til, at Danmark og særligt Dansk Journalistforbund har haft så stort fokus på datasikkerhed og digital kildebeskyttelse:
"Jeg tror, at det samlede billede har fået ham til at tænke, at de rykker sgu i Danmark, det vil jeg gerne være med til".

Stort forarbejde for at få interviewet i hus

Hvor Edward Snowden præcis befinder sig, ved Freja Wedenborg ikke, og det har været et stort arbejde at få ham med på Fagfestivalen.
"Af sikkerhedsgrunde kan man ikke bare ringe op og sige "Hey, Ed", siger Wedenborg
I første omgang er kontakten gået gennem Snowdens advokat i New York, Ben Wizner. Han var tidligere på året til Amnesty Danmarks årsmøde, hvor de nærmere detaljer blev aftalt. Siden da er kommunikationen foregået på pgp-krypterede e-mails.

Du kan stadig foreslå spørgsmål og gennem hele interviewet. Send tweet med #spmsnowden

En gruppe studerende fra DMJX dækker Fagfestival '16 som del af et undervisningsprojekt

Snowden-interview på Fagfestival - Strand og Wedenborg

Kurt Strand

Kommentarer