Mediedækningen af Ukraine - mellem berigelse og belastning
Et fyraftensmøde om, hvad man som team kan gøre for at holde til den psykiske belastning af at skulle dække krig.
Hvornår
07. april 2022 16:00-18:30
Hvor
Digitalt / Gammel Strand 46, Kursuslokale Store Strand,
Pris
Fra 0.00 kr.
Type
Gå-hjem-møde
Arbejdet med at sende nyheder og billeder hjem fra krigen i Ukraine er for de fleste journalister og fotografer både fagligt og menneskeligt berigende og meningsfuldt. Der er tale om et historisk øjeblik i verdenshistorien, som man som fagperson har mulighed for at formidle professionelt.
Men det er en mulighed, der kan komme med en høj pris efterfølgende. For at forblive professionel er det vigtigt, at både den, der er/har været udsendt og kollegaerne derhjemme har blik for den mentale påvirkning, der automatisk følger med traumeeksponeringen og de høje følelsesmæssige krav. Alle skal have viden om, hvad der gør særligt indtryk – og dermed risikerer at give en psykisk belastning, hvilke faresignaler man skal være obs på og ikke mindst, hvad man kan gøre for løbende at håndtere og bearbejde indtrykkene, så man reducerer risikoen for mentale arbejdsskader.
På dette fyraftensmøde dykker vi ned i, hvordan man kan hjælpe både sig selv og sine kollegaer med at håndtere den belastning, en udsendelse til Ukraine eller andre krigsområder kan give. Mødet er bygget op af faglige oplæg, film, historier fra virkeligheden og samtaler med inviterede gæster, der selv har erfaringer med at dække krig.
Der er mulighed for både fysisk og digital deltagelse - der er dog kun 20 billetter til den rent fysiske deltagelse. Disse fordeles efter først til mølle.
Hovedoplægsholder:
Rikke Høgsted. Krisepsykolog, forfatter og foredragsholder med mere end 20 års erfaring med belastningspsykologien fra arbejde som blandt andet konsulent i Dansk Røde Kors, rådgiver i Kræftens Bekæmpelse, militærpsykolog i det Danske Forsvar, chefpsykolog i Falck Healthcare og udviklingschef i Region Hovedstadens Psykiatri. Rikke har tidligere hjulpet utallige kriseramte mennesker, løst opgaver i Irak og Afghanistan samt ydet danske rederier bistand ved ulykker, gidseltagning og andre kritiske hændelser rundt om i verden.
Rikke er i dag leder af Institut for Belastningspsykologi. Hun har desuden skrevet en lang række bøger, blandt andet ”Grundbog i belastningspsykologi – forebyggelse af primær og sekundær traumatisering ved psykisk krævende arbejde” (2021) og udviklet Digitalt Grundkursus i Belastningspsykologi (2020).
Mød derudover:
Peter Hove Olesen, fotochef på Politiken. Har som fotojournalist været udsendt til konfliktområder mange steder i verden.
Jakob Vissing, chefredaktør på Udland hos TV 2 Nyhederne. Har blandt andet ansvaret for TV 2's udenrigskorrespondenter.
Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund