AFHOLDT. Folkemødet 2017
DJ’s folkemødetelt er igen i år spækket med debatter om medier, kommunikation, politik og arbejdsmarked. Besøg teltet bag Allinge Røgeri, når demokratidagene i Allinge skydes i gang den 14. juni.
Hvornår
14. juni 2017 12:00
17. juni 2017 16:00
Hvor
Sverigesvej 5, 3770 Allinge Vis på kort
Torsdag 15/6 kl. 15.00-15.45
Årets Pressefotograf
Mød Asger Ladefoged fra Berlingske, der blev den helt store vinder ved kåringen af Årets Pressefoto - Danmarks bedste fotojournalistik. Se billederne fra Irak, Ukraine og Kokkedal og hør historierne bag de prisvindende reportager. Med førsteplads i kategorierne Årets Nyhedsbillede - Udland, Årets Reportage - Danmark, Årets Pressefoto og Årets Pressefotograf satte Asger Ladefoged et tyk streg under sin evne til at fortælle historier med sit kamera. På Folkemødet bliver du klogere på den gode historie bag billederne, og de vilkår pressefotografer arbejder under samt de valg de må træffe i deres arbejde. Du kan også få en fotobog med det bedste fra Årets Pressefoto.
Torsdag 15/6 kl. 17.30-18.30
Gyllegate: Sådan vandt de Cavlingprisen
Kan man udlede mere kvælstof og få en positiv effekt på miljøet? Svaret er nej. Hør hvordan tre journalister på Berlingske; Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund satte sig for at efterprøve regeringens påstand og endte med en afsløring, der væltede en minister og sikrede de tre undersøgende journalister Danmarks mest prestigefyldte journalistpris, Cavlingprisen.
Fredag 16/6 kl. 11.00 - 12.00
Lokaljournalistikkens stigende udfordringer
Hvordan sikrer vi god og lokalt forankret kvalitetsjournalistik i et presset mediemarked?
Hver dag bliver der lavet mange gode journalistiske historier rundt om på landets lokalredaktioner. Men mange redaktioner er presset. Der bliver skrået ned, lokale redaktioner bliver lagt sammen eller helt lukket. Hvordan sikrer vi, at der bliver ved med at være tid og rum til at lave god, lokalt forankret kvalitetsjournalistik i et mediemarked, hvor presset kun stiger og stiger?
Kathrine Albrechtsen, journalist for Villabyerne, Lokalavisen i Gentofte Kommune og David Arnholm, nyhedsredaktør på Lolland-Falsters Folketidende oplever udfordringerne hver dag, kommer med deres bud på ovenstående problemstilling.
De får hver 10 -15 minutter til at præsentere sig selv og deres syn på emnet, inden der åbnes op for debat/spørgsmål fra tilhørerne.
Arrangementet er arrangeret af DJ’s Kreds 1.
Fredag 16/6 kl. 12.30 – 13.30
Sådan skal fremtidens medier se ud
Hvilke medier vil de unge have? Hvordan sikrer vi, at nye mediebrugere får medier af god kvalitet?
Tv-stationer, aviser og magasiner har ikke godt nok fat i de unge. De vil have en helt anden type indhold end deres forældres generation, og helt andre platforme. De skelner ikke mellem, hvem der udbyder indholdet eller hvilke virksomheder eller public service-stationer, der laver indholdet – det skaber strukturelle udfordringer for de danske medier
Hvordan sikrer vi, at nutidens unge og fremtidens mediebrugere også får danske nyheder og medier, der gør dem til oplyste samfundsborgere?
Få folkemøde skaber Dansk Journalistforbund rammen for en debat om fremtidens medier. Få et chok når du hører, hvordan 15-18 årige bruger medierne, hør hvordan medierne griber udfordringen an, og hør fra kulturminister Mette Bock, hvordan politikerne har tænkt sig at hjælpe danske medier til at få bedre fat i ungdommen.
Deltagere: Kulturminister Mette Bock - Formand for DJ, Lars Werge, Henriette Marienlund mediedirektør, DR, Jacob Nielsen, chefredaktør, Altinget, Niklas og Celine fra 10. klasse på Rønne Privatskole. Vært er Keld Reinicke.
Fredag den 16/6 kl. 14-14.45
TV2-korrespondent Rasmus Tantholdt om at formidle fra verdens brændpunkter
Mød Rasmus Tantholdt - én af de få journalister, der har interviewet den syriske præsident Bashar al-Assad.
Korrespondent Rasmus Tantholdt fortæller om sine arbejdserfaringer fra verdens brændpunkter. Han har siden 2003 været international korrespondent i diverse krigs- og katastrofeområder, og har dækket krigen i Irak, Afghanistan, Syrien og flygtningekrisen i Europa. Rasmus Tantholdt er blandt andet en af de få journalister, der har fået adgang til at interview med den syriske præsident Bashar al-Assad.
Sessionen modereres af DJs formand Lars Werge.
Fredag d. 16/6 kl. 15-16
Kan vi stole på mediernes dækning af konflikten i Syrien?
Giftgas mod civile – hvem står egentlig bag? Moderne propaganda undergraver mediernes dækning af Syrien.
Propaganda arbejder bedst i skyggen og på kanten af fakta. I fuldt dagslys inviterer International Media Support (IMS) og DJ til debat om, hvordan medier i Syrien og Danmark adresserer fake news og propaganda. Meget er på spil: Misinformation er med til at underminere ideen om objektive fakta og tilliden til medier. På panelet er Programme Manager Henrik Grunnet, IMS, journalist Rasmus Tantholdt, der dækker Syrien for TV2, samt Thomas Elkjer Nissen, militæranalytiker (strategisk kommunikation), Forsvarsakademiet
Debatten modereres af DJs næstformand Tine Johansen.
Fredag 16/6 kl. 17.15-17.50
Offentlighedsloven: Får vi snart mere åbenhed?
Forligspartierne bag offentlighedsloven forhandler i øjeblikket om nogle ændringer af loven. Forhandlingerne forventes at være afsluttet inden grundlovsdag. Derfor spørger vi politikerne på Folkemødet: Får borgerne, virksomhederne og medierne mere åbenhed?
Offentlighedsloven har været ivrigt debatteret både før og efter den trådte i kraft i 2014. Kritikerne og herunder Dansk Journalistforbund påpegede, at loven gav alt for mange undtagelser for aktindsigt i de offentlige myndigheders arbejde. Man fremførte, at loven dermed var betydeligt mere lukket end den tidligere lov.
Forligspartierne bag den eksisterende offentlighedslov aftalte at evaluere loven og eventuelt ændre den her godt tre år efter, at den trådte i kraft. Derfor er der på Folkemødet en god anledning til at spørge: Får vi snart mere åbenhed? Kom og hør mere om offentlighedsloven, og deltag i debatten med Christina Egelund, MF for Liberal Alliance, og Lisbeth Bech Poulsen, MF for SF, begge retsordførere og medlemmer af retsudvalget.
Debatten modereres af DJs formand, Lars Werge.
Fredag d. 16/6 kl. 18-19
Hvem vinder mediequizzen om alternative fakta?
Falske nyheder og alternative fakta strømmer ind over landets grænser. Test dine evner til at skille skidt fra kanel, når DJ inviterer til interaktiv quiz med højt humør og fine præmier på højkant. Og find ud af om du er i farezonen for at blive vildledt. Eller om din shitdetektor er mere fintfølende end trænede eksperter fra mediebranchen. Alle kan lege med.
Vært er journalist Sisse Sejr-Nørgaard
Lørdag den 17/6 kl. 9.30-10.15
Finansministeren og de sociale medier
Finansminister Kristian Jensen har taget sociale medier til sig. Kom og hør om moderne politisk kommunikation.
Danmarks finansminister Kristian Jensen har for alvor taget de sociale medier til sig. Facebook og Twitter bruges aktivt til både at vise politikeren, ministeren og personen Kristian Jensen frem. Kom en tur i maskinrummet på moderne politisk kommunikation.
Hvordan bruger Kristian Jensen de sociale medier, og hvad betyder det for ham at kunne kommunikere via sine egne kanaler, frem for at skulle igennem medierne når man har noget på hjerte? Og hvordan tænker Kristian Jensen, at sociale medier bør af en seriøs minister med store ambitioner? Hvad gør Kristian Jensen når det går galt, og når han er lidt for hurtig på aftrækkeren med sine budskaber?
I denne session får du et indblik i, hvordan Kristian Jensen både bruger Twitter at markere sig som toppolitiker og partiet Venstres næstformand herhjemme. Du får samtidig et indblik i, hvordan sociale medier forandrer den politiske kommunikation, og hvordan sociale medier både kan styrke og svække de politikere, der bruger dem.
Sessionen modereres af kommunikationschef i DJ Troels Johannesen.
Lørdag 17/6 kl. 11.30-12.30
Hvad gør vi ved mediernes blinde vinkel?
Medierne giver et skævt billede af samfundet, fordi kilderne er ensidige. Hvad gør vi ved problemet?
Medierne vælger hvide mænd med lang uddannelse og god indkomst som deres kilder i medierne. Etniske minoriteter, kvinder og kortuddannede glemmes, hvilket skævvrider mediernes dækning af aktuelle emner.
Sådan lyder noget af kritikken fra forskellige grupper, der ønsker større ligestilling mellem samfundsgrupperne i medierne.
På Folkemødet inviterer Dansk Journalistforbund forskellige iagttagere af problemet til at give fremtrædende mediechefer gode råd til, hvordan de kan udvide deres kildenetværk til gavn for mangfoldigheden i mediebilledet. Kom og giv dit bud på, hvilke stemmer, der skal høres noget mere i medierne.
Deltagere: Aydin Soei, Ansvarlig Presse, Astrid Dynesen, Pluralisterne. Morten Ryom, smed og folketingskandidat (S), Mette Davidsen Nielsen, kulturredaktør, Politiken og Sandy French, indlandschef, DR. Vært: Tine Johansen, næstformand i DJ.
Lørdag 17/6 kl. 13.00-14.00
Hvordan får vi landets topledere tilbage i den offentlige debat?
Danske topledere har i stigende grad trukket sig fra den offentlige debat. Stine Bosse, Tom Jensen, Kim Larsen og Christine Antorini tager problematikken op.
Danske erhvervsledere har i stigende omfang trukket sig fra den offentlige debat. Kun halvdelen har deltaget offentligt om emner, der ligger inden for virksomhedens interessesfære – en tredjedel har aldrig bidraget. Der er bred enighed om problematikken i, at erhvervsledere med kvalificeret indsigt i store samfundsmæssige bevægelser og værdier vælger ikke at bidrage til samfundsdebatten. Hvad holder dem tilbage? Hvad betyder den manglende deltagelse for den demokratiske proces? Og hvad kunne gøre det mere attraktivt for topledere at blande sig? Det er de spørgsmål chefredaktør på Berlingske Tom Jensen, forretningskvinde Stine Bosse, folketingsmedlem og tidl. minister Christine Antorini og kommunikationschef i Danske Bank Kim Larsen vil komme ind på.
Deltagere: Stine Bosse – bestyrelsesformand, tidl. CEO – selvstændig, Kim Larsen – kommunikationschef , Danske Bank, Tom Jensen, chefredaktør, Berlingske, Christine Antorini, tidligere undervisningsminister, medlem af Folketinget for Socialdemokraterne.
Lørdag 17/6 kl. 14.15- 15.00
Politisk fokus: Hvad kræver det at stå uden for de etablerede arbejdspladser?
Sådan imødekommer DJ-medlemmer og politikere fremtidens arbejdsmarked. Kom og hør, hvordan udviklingen tackles på både real- og politisk plan.
Dansk Journalistforbund følger udviklingen på arbejdsmarkedet for freelancere og selvstændige tæt og vil gerne invitere til en debat om, hvordan vi i fællesskab får det alternative arbejdsmarked til at fungere. Flere og flere springer ud i tilværelsen som freelancer eller selvstændig. Nogle fordi de er tvunget til det af et presset mediemarked, andre fordi de har lyst til at være deres egen chef eller arbejder i en branche, hvor projektansættelser er standarden. Men hvad kræver det af tid, kvalifikationer og personlige investeringer at skabe sin egen forretning og være sit eget brand? Og hvor ligger pengene og arbejdsglæden gemt? Det fortæller tre selvstændige DJ-medlemmer om, og derefter debatterer ansvarlige politikere fra både DJ og folketinget, hvordan vi imødekommer fremtidens arbejdsmarked bedst muligt – og hvilke nye tiltag, det kræver på politisk plan.
Lisbeth Kiel, blogger, Camilla Bitsch Metelmann, TV-tilrettelægger, Sven Johannesen, Sune Gudmundsson, freelancejournalister. Politiker-panel: Karsten Hønge (SF), Britt Bager (Venstre), Christian Juhl (Enhedslisten) og Tine Johansen (næstformand i DJ).