Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu
Banner

Andreas Weiland

DJ’s Safetyfond

Støtte til udsatte mediefolk i hele verden.

Baggrund

Om Safetyfonden

DJ’s Safetyfond har igennem mange år støttet udsatte journalister og andre mediefolk i hele verden, som er truet på grund af deres journalistiske arbejde.

Safetyfondens midler kommer udelukkende fra indsamlinger blandt DJ’s medlemmer i kredse, grupper og foreninger.

I 2022 har DJ’s medlemmer på den måde samlet hele 1,2 mio. kr. ind til Safetyfonden. Det er IMS, International Media Support, der efter aftale med DJ koordinerer brugen af midlerne og sørger for, at pengene kommer derhen, hvor der er mest brug for dem.

Safetyfondens midler kan både bruges til individuelle mediefolk i akutte problemer – eller deres efterladte pårørende – og til initiativer, som gavner sikkerheden for journalister og andre mediefolk i en lidt bredere forstand.

Andreas Weiland

Se eksempler på støttesager

Genopbygning af sønderbombet redaktionslokale i Palæstina

 • Safetyfonden har hjulpet med at genopbygge et sønderbombet redaktionslokale i Palæstina og dermed sikret freelancejournalister adgang til et optagestudie igen.

Penge til forsikring og udrejse for belarusiske journalister

 • Fire mediefolk fra Hviderusland fik lommepenge og hjælp til at tegne en påkrævet forsikring, så de kunne udnytte en invitation om at rejse til et sikkert tredjeland.

Sikring af af gæstehuse til journalister i Afghanistan

 • To dage inden Kabul faldt i august 2021, støttede Safetyfonden organisationen AJSC’s arbejde med 75.000 kr.
  AJSC er forkortelsen for Afghan Journalists Safety Committee. Det er en NGO, som i mere end ti år har arbejdet med at forbedre vilkårene for Afghanistans journalister og medier.
  Pengene skulle bruges til at drive AJSC’s sikre gæstehuse og udvide den eksisterende kapacitet.
  I ugerne op til Talibans magtovertagelse i sensommeren 2021 havde lokale krigere overtaget den ene provinshovedstad efter den anden og sendt op mod 300 journalister og redaktører på flugt. Derfor var der hårdt brug for midler til disse sikre gæstehuse.

Individuel støtte

 • Safetyfonden har også givet individuel støtte til blandt andre en undersøgende journalist fra Zimbabwe og til en fra Pakistan. Den ene havde brug for at komme væk fra hjemmet og gå under jorden i en periode efter at have skrevet flere kritiske historier om landets militær. Den anden havde brug for hjælp til basale udgifter efter at være blevet tvunget i eksil.
 • Også journalister fra Nicaragua og Uganda har fået hjælp fra Safetyfonden.

DJ støtter ukrainske journalister med 20.000 dollar

DJ's kredse, specialgrupper og medarbejderforeninger støtter Safety-fonden

QR-kode til Mobilepay

Indbetaling til DJ’s Safety-fond:

Konto informationer:
Kontonummer: 2367981
Reg. Nr. 5471
IBAN: DK5154710002367981
Kontohaver: DANSK JOURNALISTFORBUND

I tekstfeltet noteres "Safety-fond 2022" og hvilken kreds, gruppe eller forening, der bidrager. DJ offentliggør løbende bidragene på her på hjemmesiden, dog ikke for privat personer.