Gå til hovedindhold
Bliv medlem
Banner

DJ’s Safetyfond

Ukraine

Om Safetyfonden

DJ’s Safetyfond har igennem mange år støttet udsatte journalister og andre mediefolk i hele verden, som er truet på grund af deres journalistiske arbejde.

Safetyfondens midler kommer udelukkende fra indsamlinger blandt DJ’s medlemmer i foreninger, grupper og kredse samt fra individuelle bidrag.

I 2023 har DJ’s medlemmer på den måde indsamlet tæt på én million kroner til Safetyfonden. 

Det er IMS, International Media Support, der efter aftale med DJ koordinerer brugen af midlerne og sørger for, at pengene kommer derhen, hvor der er mest brug for dem.

Safetyfondens midler kan både bruges til individuelle mediefolk i akutte problemer – eller deres efterladte pårørende – og til initiativer, som generelt gavner sikkerheden for journalister og andre mediefolk. 

Illustration (Kirill Zharkoy, Unsplash/Mikkel Inumineq, DJ)

safety

Bidrag til Safetyfonden 2024

Total: 517.930,00 kr. 

Indbetaling til DJ’s Safetyfond

Kontoinformationer:

Kontonummer: 2286566
Reg. Nr. 5471
IBAN: DK4254710002286566
SWIFT/BIC: NYKBDKKK

Kontohaver: DANSK JOURNALISTFORBUND

I tekstfeltet noteres "Safetyfond 2024" og hvilken kreds, gruppe eller forening, der bidrager. 
DJ offentliggør løbende bidragene og bidragyderne her på hjemmesiden. Bidrag fra enkeltpersoner anonymiseres.

Se eksempler på støttesager

Genopbygning af sønderbombet redaktionslokale i Palæstina

 • Safetyfonden har hjulpet med at genopbygge et sønderbombet redaktionslokale i Palæstina og dermed sikret freelancejournalister adgang til et optagestudie igen.

Penge til forsikring og udrejse for belarusiske journalister

 • Fire mediefolk fra Hviderusland fik lommepenge og hjælp til at tegne en påkrævet forsikring, så de kunne udnytte en invitation om at rejse til et sikkert tredjeland.

Sikring af gæstehuse til journalister i Afghanistan

 • To dage inden Kabul faldt i august 2021, støttede Safetyfonden organisationen AJSC’s arbejde med 75.000 kr.
  AJSC er forkortelsen for Afghan Journalists Safety Committee. Det er en NGO, som i mere end ti år har arbejdet med at forbedre vilkårene for Afghanistans journalister og medier.
  Pengene skulle bruges til at drive AJSC’s sikre gæstehuse og udvide den eksisterende kapacitet.
  I ugerne op til Talibans magtovertagelse i sensommeren 2021 havde lokale krigere overtaget den ene provinshovedstad efter den anden og sendt op mod 300 journalister og redaktører på flugt. Derfor var der hårdt brug for midler til disse sikre gæstehuse.

Individuel støtte

 • Safetyfonden har også givet individuel støtte til blandt andre en undersøgende journalist fra Zimbabwe og til en fra Pakistan. Den ene havde brug for at komme væk fra hjemmet og gå under jorden i en periode efter at have skrevet flere kritiske historier om landets militær. Den anden havde brug for hjælp til basale udgifter efter at være blevet tvunget i eksil.
 • Også journalister fra Nicaragua og Uganda har fået hjælp fra Safetyfonden.

DJ støtter ukrainske journalister med 20.000 dollar

Ukrainske medier og journalister er under kolossalt pres lige nu, og derfor har Dansk Journalistforbund bevilget 20.000 dollar (cirka 130.000 kroner) til de hårdt pressede kolleger.

Siden krigen brød ud har DJ's Safetyfond sendt penge afsted seks gange. I alt har tre ukrainske medier fået støtte til at opretholde driften: betale lønninger og hjælpe med redaktionens sikkerhed. Dertil har tre individer fået støtte til at forlade landet. En undersøgende journalist, som har afdækket korruption i regionen, har fået hjælp til at rejse ud til et naboland. Dertil kommer to mediefolk fra Belarus. Deres bankkonti i Ukraine er blevet spærret som en konsekvens af Belarus-regimets samarbejde med Rusland.

IMS har særligt fokus på de mange journalister fra Belarus, som har taget ophold i Ukraine på grund af forfølgelser i deres eget hjemland. Hvis Rusland får fuldt overtag i Ukraine, er der stor risiko for, at de regime-kritiske mediefolk bliver sendt retur og fængslet. Uafhængige medier i Rusland er også under stærkt forøget pres, men der har ikke for nuværende været anmodninger om støtte. I alt er der i denne uge givet 7900 Euro + de 20.000 USD til hjælp i Ukraine.

Der er lige nu stort behov for at skaffe midler til sikkerhedsudstyr som skudsikre veste og hjelme, walkie-talkies og andet kommunikationsudstyr – og så penge. Driftsudgifterne til lønninger, transport og drift er steget, lige så gas, kommunikation og internet.

Støtte fra DJ's Safetyfond

DJ har via DJ’s Safetyfond støttet to konkrete medier i Ukraine, som har brug for sikkerhedsudstyr som fx hjelme, skudsikre veste og walkie-talkier samt satellit-udstyr og batterier til telefoner og computere, så de kan fortsætte med at udkomme. De ukrainske journalister forbereder sig allerede nu på at måtte flytte sig, enten til en anden lokalitet i Ukraine eller ud af landet, og det går støtten også til.  

”Pengene fra DJ’s Safetyfond er en virkelig vigtig måde at komme journalister til hjælp i kritiske situationer. DJ’s medlemmer har over flere år støttet journalister og medier, når behovet var størst. Den fleksibilitet og hastighed, det sker med, er afgørende,” siger Jesper Højberg, direktør for IMS (International Media Support), som koordinerer hjælpen. 

IMS arbejder allerede i Ukraine med støtte til uafhængige medier og faktatjekkere.  

”Vi opskalerer støtten og modtager lige nu mange forespørgsler fra medier. Derfor er alle bidrag velkomne. En stor tak til alle medlemmer af Dansk Journalistforbund”, siger Jesper Højberg.  

DJ’s formand Tine Johansen er glad for at kunne hjælpe de ukrainske kolleger: 

”Det er helt afgørende at sikre journalister og medier hjælp til at rapportere og udkomme, så borgerne i Ukraine og omverdenen får så god og pålidelig information som muligt,” siger Tine Johansen. 

De to medier har endnu ikke taget stilling til, om de ønsker at offentliggøre, at de har modtaget støtte fra DJ.  

Det er muligt for DJ’s medlemmer at bidrage til Safetyfonden for eksempel ved indsamlinger på de mange generalforsamlinger, der afvikles i denne tid. Det er også en mulighed at donere direkte til IMS. Pengene går til udsatte pressefolk ude i verden, og lige nu er der altså et stort behov for hjælp i Ukraine.  

Safetyfonden banner

Bidrag til Safetyfonden 2023

Total: 1.026.083,00 kr.