Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Sanserne blev skærpet i Istanbul

I slutningen af september bedrev ti danske fotografer disciplinen Street Photography i Istanbuls gader og stræder. Kyndigt vejledt af den amerikanske mesterfotograf Peter Turnley

Et billede, der emmer af nærvær og berører beskueren, kræver, at fotografen er i øjeblikket. 

Eller som den amerikanske fotograf Peter Turnley udtrykker det i sit motto: ”Stay in the moment and stay with it”.

Det lyder så selvfølgeligt, men fornemmelsen for øjeblikket går ofte tabt, når vi lader hjernen styre og har en blufærdighed over for at gå tæt på fremmede mennesker. Det kræver overvindelse at gå ud og være til stede i livet på gader og stræder, mærke efter og spontant fotografere. 

Men hold da op, hvor det virker! I hvert fald når man spørger de ti danske fotografer, der i september rejste med Peter Turnley til Istanbul for at udfordre sig selv og hinanden i disciplinen Street Photography.

Som en af deltagerne, Bo Nymann, udtrykker det: 
”Inspirerende, overvældende, grænseoverskridende, udfordrende og lærerigt. Hvilken uge i Istanbul. Fantastisk.” At være ude på dybt vand i en by som Istanbul skærper i den grad ens sanser.  Det kræver lidt tilløb at stikke en 28 mm op i hovedet på folk – forfra. Jeg kom ud på den anden side som en bedre og mere modig fotograf.”

Et spark passion og vitaminer 
Det var fjerde år i træk, at DJ:Fotograferne og Pressefotografforbundet havde arrangeret en MasterClass i Street Photography med Peter Turnley. Efter New York, Lissabon og Paris var turen i år kommet til Istanbul, hvis skønhed og venlige befolkning blæste deltagerne omkuld. 

Fra workshoppens base et stenkast fra Taxim Pladsen i hjertet af Istanbul drog de ti fotografer dagligt på gaden for at fotografere til deres personlige billedserie, som efter programmet skulle ligge klar til den endelige screening sidst på ugen. Men billederne blev også diskuteret undervejs. 

Hver morgen mødtes gruppen, og Peter Turnley gav kyndig og konstruktiv feedback på de billeder, deltagerne havde skudt dagen før. 
”Passion, inspiration og masser af vitaminer. Man burde få sådan et smæk i rumpetten mindst en gang om året,” siger en anden deltager, Rudy Hemmingsen.

Mihael Harder

Mihael Harder

Hver dag mødes gruppen for at se hinandens bedste skud fra dagen før. Peter Turnley hjælper med at vælge de bedste billeder ud til det personlige essay, som er et af workshoppens hovedmål. 

Møde med en levende legende
I en sidegade til Istanbuls hovedstrøg ligger Ara Cafe. Umiddelbart ligner den en hvilken som helst europæisk cafe, men ved nærmere undersøgelse står det snart klart, at stedet er opkaldt efter Tyrkiets mest berømte fotograf, den levende legende Ara Güler, med tilnavnet "The Eye of Istanbul". Hans stemningsfulde sort/hvide fotografier er overalt i cafeen, på væggene, på dækkeservietter, på menukortet. 

På en god dag kan man møde legenden lige over middag, hvor han sidder ved sit stambord, får en kop te, mens han tager imod en strøm af lokale og tilrejsende fans. De kommer med bøger, de gerne vil have signeret, og de fotograferer Ara, der pligtskyldigt fører sin venstre hånd op til panden og poserer for endnu et portræt.

Michael Harder

Michael Harder

De danske "workshoppere" var heldige at komme på en god dag på Ara Café. Ara Güler var trods sine 85 år i hopla og signerede og poserede endnu engang. Her er det freelancefotograf Christian Radil, der får sin bog signeret. 

Brug hjertet!
Som kontrast til den evigt pulserende millionby, tog deltagerne i workshoppen på tur til Prince Islands. En lille øgruppe i Bosperus Strædet, hvor man føler sig henført til en anden tid. Her foregår alt transport med hest, og stedet minder allermest om en tyrkisk variant over ’Store Badeby’ a la Skagen hjemme i Danmark, tilsat en markant hørm af hestemøg.

Michael Harder

Michael Harder

På sejlturen til Prince Islands er der rig lejlighed til at fotografere, og flere af deltagerne får billeder i kassen, som kommer til at indgå i deres billedserier. Fra venstre ses Torben Åndahl, Rudy Hemmingsen, Nicola Fasano og Bo Nymann klar til at kaste sig over opgaven.

Efter en sidste middag på en nærliggende restaurant, og ganske få timer søvn, tog holdet tilbage til Danmark en tidlig lørdag morgen. En stor oplevelse rigere, og ikke helt de samme fotografer som før. 

Endnu en af deltagerne, Ida Smith, får de sidste ord: 
”Tak til Peter Turnley, som har lært os at et godt billede tages med hjernen og øjnene, men vigtigst af alt, med hjertet!”

Kommentarer