Praktik i udlandet? - et spørgsmål om vilje
Dansk fotografelev fortæller om vejen til en praktikperiode i udlandet, der giver solid faglig og mental ballast til en plads på arbejdsmarkedet
Nicolaj Bak Selv om omgivelserne kan være eksotiske og indbydende, handler det om hårdt arbejde, fortæller Nicolaj Bak, der tager sin sidste praktiktid i Melbourn, Australien
”Det er en stor beslutning at tage til udlandet i længere tid, men det er det hele værd. Man får en oplevelse for livet og har noget med hjem i bagagen som skiller dig ud fra de medstuderende, der måske går hen og bliver dine konkurrenter.”
Fotografelev Nicolaj Bak er 25 år og i gang med fagfotografuddannelsen på Københavns Tekniske Skole. Han har valgt at fordele sin elevtid på 4,5 år imellem 3 praktik steder, hvor den sidste del er blevet et udlandsophold i Melbourne, Australien.
Han startede sin elevtid hos Kontraframe i Kødbyen, der primært arbejder med arkitektur og byrum. Den begyndende krisetid og Nicolajs ønske om at opleve andre sider af branchen sendte ham efter 2 år videre til modefotografen Franne Voigt.
Nicolaj fortæller:
Større faglig horisont i praktiktiden
"Det var et ønske fra begyndelsen at jeg gerne ville prøve at assisterer flere fotografer under min elevtid. Jeg synes det er en rigtig fed mulighed for at opleve de mange forskellige sider af vores interessante branche og på den måde finde sin egen stil.
Da jeg var 13 måneder på Island i forbindelse med en tidligere uddannelse, synes jeg det var et super godt break og en spændende mulighed for at prøve at arbejde i et andet land med alt hvad det indebærer på godt og ondt.”
Kun lille omkostning for uddannelsesstedet
”Jeg fik derfor skrevet et udenlandsophold ind i min elevkontrakt med Franne Voigt, så vi havde en klar aftale, når tiden for udlandsopholdet nærmede sig.
Jeg blev udstationeret med løn de sidste 4 måneder af kontraktens forløb.”
Det koster i sidste ende ikke lærestedet noget for AER/ATP går ind og yder lønrefusion til mesteren som kompensation for den manglende arbejdskraft.
Jagt på udenlandsk elevplads – start i god tid!
Den første store overvejelse i forbindelse med udstationering er selvfølgelig at finde det rigtige land.
”New York City der ellers er rigtig populært. Det er der fleste drømmer om at tage hen. Det valgte jeg fra, og startede ud med at søge i Asien og de lidt varmer destinationer.
Det er en tidskrævende affære at gå på jagt efter praktikplads i udlandet. Især når man tilmed søger i andre tidszoner, som kan give lange ventetider på svar.
Så starte i god tid! I dette tilfælde var skolen ikke til den store hjælp og det krævede derfor et utroligt hjemmearbejde og gå-på-mod. Jeg satte hele mit netværk i gang og fortalte alle i min omkreds at jeg søgte en elevplads i udlandet.
Der skal måske skrives 1000 mails inden man finder et sted, men hvis man vil det nok skal det nok lykkes på et tidspunkt!”
Tidspres
”Jeg kom i kontakt med en dansk modefotograf i Hong Kong, men efter mange mails og samtaler over Skype faldt det til jorden pga. fotografens mangel på arbejde. I Danmark bad lærestedet om en endelig afgørelse på udlands eventyret.
Jeg havde sagt min lejlighed op i Danmark, så det var bare at fortsætte jagten på praktikpladsen i udlandet.
I januar 2012 var heldet på min side. Ved et besøg på The Color Club/Schiller i forbindelse med arbejde faldt snakken på den manglende elevplads.
Her fik jeg information om den danske reklamefotograf Jesper Nielsen bosat i Melbourne, Australien. Efter et hurtigt kig på fotografens hjemmeside, sendte jeg endnu en mail ud, men til forskel fra alle de andre mails fik jeg et svar! Aftalen kom i hus efter nogen måneders skriveri frem og tilbage.
Mine anstrengelser havde båret frugt og først i Februar 2012 var en aftale om elevplads med start i April på plads.”
Fordelagtig dansk løn ordning gav bonus
Da skolen åbenbart ikke har en kontrakt til udstationering liggende, måtte Nicolaj selv udforme en kontrakt.
”Vi lavede en 80/20 aftale. Det vil sige at min "nye" chef i Australien betaler ca. 20% af min løn imens min danske chef betaler det resterende op til min normale elevløn, men får den så dækket af AER.” Den danske arbejdsgiver skal i denne forbindelse være indforstået med at det kan tage op til 7 uger pr. løn udlæg.
Vigtige rejseforberedelser
Et krav når man skal arbejde i Australien (og USA for den sags skyld) er at man søger om en arbejdstilladelse. ”Jeg søgte et Working holiday visum som sikrede mig 12 måneders opholds- og arbejdstilladelse.” Det kan tage 28 dage før det er godkendt og koster små 600 kr.
”Jeg fik pakket den helt store kuffert (ca. 55kg) til det lange ophold. Heldigvis giver AER tilskud til både flybilletten og til den evt. overvægt som for mig var uundgåeligt.”
På den anden side af globussen
Efter små 23 timer i fly og 3-4 mellemlandinger ankom en noget kvæstet Nicolaj til Melbourne. Den store by med godt 4.2 mio. indbyggere og tidsforskellen krævede nogle dages tilvending. Det kan derfor være en god idé at planlægge sin ankomst nogle dage før første arbejdsdag.
”Der er mange nye indtryk og en del praktiske gøremål at tage sig til de første dage fx. boligsøgning hvis dette ikke er planlagt hjemmefra. Jeg boede på et Hostel i den sydlige del af byen de første par uger. Det er altid en oplevelse at bo på værelse med 3-4 fremmede mennesker.
Jeg skulle dele bad og toilet med over 100, hvor af de fleste er backpackers som ikke lader sig tysse på bare fordi man skal op på arbejde kl. 04 næste morgen. Det var en underholdende tid med lidt søvn, masser af sjove mennesker og junkfood. Jeg valgte at søge en anden bolig efter små tre ugers "ferie" inden jeg skulle starte på min nye praktikplads.
Australsk bolig-junglen
Boligsøgning i et nyt land kan være yderst tidskrævende. Der er mange store overvejelser når det kommer til valg af bolig. Det kan være en stor fordel at have undersøgt markedet inden og lagt et budget.
”Jeg var heldig at finde et værelse hos et sødt par i nærheden af St. Kilda strand, men da min kæreste 2 måneder senere meldte sin ankomst måtte boligsøgningen i gang igen. Det skulle vise sig at være langt mere besværligt og dyrt end nogen af os havde forventet.
Et værelse kan nemt koste over Aus$1300 pr. måned og der omkring for en 2 værelses lejlighed. For at få en lejlighed skulle jeg ansøge og komme med alle mulige anbefalinger og beviser på at jeg kunne betale.”
I storbyer med lange afstande er det vigtigt at gøre op med sig selv om man vil satse på en billig bolig udenfor byen og bruge flere penge på transport eller vælge en (som regl) dyrere bolig med gåafstand til arbejde mm.
”Jeg valgte en lidt dyre bolig tæt på arbejdet, da en bil og trafik køer eller lang tid i offentlig transport havde været konsekvensen. Der er kun 10 min til mit arbejde og vi bor i den rigtig populære ende af byen, Prahan/Chapel st. så vi har alt vi kunne ønske inden for gåafstand.”
Når det fremmede bliver hverdag
Det vigtigste at huske på midt i alle de spændende overvejelser om en elevplads i udlandet, er at det selvfølgelig også bliver hverdag. Der er mindst ligeså meget arbejde, hvis ikke mere når man er´udstationeret som når man er elev i Danmark.
"Efter arbejde skal der stadig købes ind, laves mad, vaskes tøj, bades på stranden, nyde sol, tages på roadtrip og se kænguruer.....Ej, det er ikke sol og sommer alt sammen der er mange arbejdstimer og presset økonomi.
Alt er lidt dyrere end derhjemme, så medmindre du har sparet op under din elevtid bliver du nød til at prioriterer."
”Meget er anderledes, men mødetiderne skal stadig overholdes på min nye elevplads hos Jesper Nielsen. Mit nye job består primært i reklameopgaver og jeg opdagede hurtigt en ny side af branchen som still fotograf på reklamefilms produktioner.
Den nye reklamefilms verden der åbnede sig bød på film-set, hvor der tit er over 60 mennesker.
Jeg har lært rigtig meget af den nye verden. De første uger gik utrolig hurtigt med div. reklame film optagelser og det har helt klart åbnet mine øjne for film og tv.”
Kun for C mennesker
”Der er bare lige den hale at film-crew ofte møder kl. 05.00 og først er færdige langt efter solnedgang. Jeg var heldig at komme med på optagelse i Sydney allerede inden for de første par uger.
Så jeg fik samtidig set mig om i mit nye land. Jeg mødte blandt andet den verdens kendte tv-kok Curtis Stone og et indblik i de mange tips, tricks og snyderier der indgår i et vaskeægte tv køkken. Efter 4 meget lange arbejdsdage er jeg alligevel glad for at det ikke er det jeg laver til hverdag. Jeg holder mig nok til foto lidt endnu, men kun lidt.”
Ny sprogkultur
”Jeg har en hverdag der minder meget om den, jeg havde som elev hjemme i Danmark. Man har et par skyde dage om ugen også laver man div. små ting på studiet samt fil håndtering og lidt billedbehandling mm.
Man taler engelsk hele tiden. Det er ikke altid lige nemt at huske hvad alle tingene hedder på engelsk. For hvad er det lige du kalder det der filter du sætter på flashen? Også er der jo lige det med at kører i venstre side af vejen, som nemt kan tage nogle ugers tilvending.
Den nye elevplads har givet mig indsigt i en ellers ukendt del af reklameverden. Jeg bruger nu flittigt lysmåler og div. redskaber i fotografiet og har lært en ny måde at gribe opgaverne an på.”
Fremtids planer
”Den spændende proces ved at starte op i udlandet har budt på mange overraskelser, både af de gode og de mindre gode. Efter 4 måneder i Australien har jeg ingen planer om at tage hjem foreløbig - sommeren jo på vej!”
Efter endt elevtid er Nicolajs plan er at arbejde videre for sin nuværende Australske læremester og måske på sigt starte op som fotograf i Australien eller et helt andet sted ude i Verden.
”Jeg er allerede nu sikker på at et udlandsophold er en god måde at få noget ekstra med i rygsækken til den dag jeg selv skal ud og stå på egne ben som fotograf.
Jeg kan kun anbefale andre elever at spice sin uddannelse lidt op med et praktik ophold i udlandet!”
Kommentarer