Gå til hovedindhold
Bliv medlem

’Plejer’ udfordret på MasterClass 2014 i Prag

12 danske fotografer udforskede grænserne for det personlige fotografi, da de en uge i slutningen af september deltog i MasterClass 2014 med den internationalt berømmede fotojournalist Ron Haviv.

Michael Harder

Michael Harder Ron Haviv under MC 2014

Om Ron Haviv

Ron Haviv (f. 1965) amerikansk prisvindende fotojournalist og medstifter af fotobureauet VII (Seven). I de sidste tre årtier har Haviv dækket mere end 25 konflikter, og hans arbejde er blevet publiceret i magasiner verden over. Han har udgivet tre anmelderroste bogværker, og hans arbejde har været udstillet på en lang række museer og gallerier.

”Hårdt og udfordrende, lærerigt og fantastisk.” 
Intet mindre! Udsagnet tilhører en af deltagerne på MasterClass 2014, fotojournalist Michael Bothager, og opsummerer hans oplevelse af forløbet.

I alt 12 danske fotografer deltog i MasterClass 2014, der havde den amerikanske prisvindende fotojournalist Ron Haviv som underviser og inspirator. Mesterklassen var arrangeret af DJ:Fotograferne og Pressefotografforbundet og fandt sted i Prag fra 22. til 28. september.

Slip kontrollen og brug instinktet 
Der blev gået i dybden med det personlige og fortællende fotografi, og Ron Haviv lagde især vægt på at guide hver enkelt deltager til at sanse sin personlige følsomhed og bruge den i sit arbejde og visuelle stil. ’Plejer’ blev parkeret, og der var fokus på at arbejde intuitivt og ved hjælp af sit instinkt. 

”Kurset var inspirerende og Ron god til at guide. Det er rart at presse grænserne og ikke blive blokeret af daglig praksis,” siger en af deltagerne, Sune Borg.

DJ:Fotografernes Michael Harder, der har været primus motor for, at der årligt siden 2010 har været afholdt en MasterClass med en internationalt berømmet fotograf, siger:

”Man får ikke nødvendigvis det bedste billede ved at have kontrol og vælge det sikre. Det er i hvert fald ikke specielt befordrende for kreativiteten. Til gengæld bliver man sårbar, når man slipper kontrollen, men en MasterClass giver et sikkerhedsnet, når man udfordrer sig selv og afprøver nye måder at arbejde på.” [fortsættes...]

Peter Elmholt

Peter Elmholt Deltagerne Michael Bothager, Christian Klindt Sølbeck, Sune Borg og Mads Mogensen på Karlsbroen i Prag

Mere end form og stil
Til forskel fra de fire tidligere mesterklasser var konceptet for MasterClass 2014 ikke streetphotography.

”Vi ville prøve noget nyt og udvidede indholdet, så det ikke udelukkende blev en form- og stiløvelse men også handlede om at skabe serier, der fortæller en historie, som man kunne forestille sig blive bragt i et magasin. Derfor bad vi deltagerne om på forhånd at pitche og researche en historie eller et emne, som kunne danne baggrund for deres arbejde under opholdet i Prag. Det kunne dog godt være historier, der udspillede sig på gaderne,” siger Michael Harder.

Bedre forståelse for eget fotografi

Christian Klindt Sølbeck

Christian Klindt Sølbeck

Deltagerne lærte, hvad der kræves af en fotojournalist, både i marken, og når det kommer til at redigere sine billeder til en sammenhængende serie. Mesterklassen bød på redigeringssessioner og ’one on one’ portfolio gennemgange med Ron Haviv, men også den daglige gennemgang i plenum af deltagernes billeder var meget givende.

”MasterClass 2014 i Prag sparkede mig grundigt bagi. Jeg har fået en bedre forståelse for mit eget fotografi fra gennemgangen af både mit eget og de andre deltageres arbejde,” siger Michael Bothager.

Og en anden deltager Christian Klindt Sølbeck sammenfatter:

"Det var en meget intens og lærerig uge i Prag. Der var masse af god energi og engagement på holdet og en fantastisk vilje til at dele erfaringer, ideer og oplevelser.

Ugen igennem blev jeg udfordret og motiveret til at arbejde videre mod at nå i mål med gode billeder og en god historie. Alt i alt har det været super fedt at få rusket op i rutinerne, og jeg har lært rigtig meget og fået en masse nye ideer, energi og inspiration med hjem i bagagen til min fotografiske hverdag herhjemme.”

Kommentarer