Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Metroxpress chef: Jeg vil blæse på ophavsret

Selv om lov og ret er indiskutabel og adgang til lovlig brug enkel, har bladet chefredaktør Jonas Kuld Rathje, valgt sin helt egen tolkning af virkeligheden fordi han finder reglerne utidssvarende.

Det er journalisten.dk, der bringer denne sælsomme historie, hvor chefredaktør Jonas Kuld Rathje mener at Metroxprss tyveri af billeder legitimeres af den værdi der opstå for fotografen når dennes billeder vises…!

Juridisk hokus pokus
Den officielle begrundelse er at ophavsretsloven er utidssvarende. Nu kan vi jo være heldige at det ”kun” er ophavsretslovene der underlægges chefredaktørens filosofi om at utidssvarende regler og love korrigeres bedst gennem selvtægt.

Man kunne forestille sig at en tidssvarende grundlag for en ophavsretslov  i Jonas Kuld Rathjes version kunne lyde: Det er ski' godt med love og regler, bare jeg får lov at gøre som det passer mig og min (egen) pengepung.

Det handler ikke kun om penge! 
Det handler i allerhøjeste grad også om fastholdelse af troværdighed i forhold til billedernes oprindelse,  og ikke mindst beskyttelse af personer,  der er på billeder, som sagesløst kan blive udstillet i artikler i sammenhæng de ikke ønsker at medvirke i.

DJs chefjurist Lone Amtrup:
»Når en professionel fotograf tager et billede, og det bliver offentliggjort i en avis, er det jo heller ikke til fri offentliggørelse for alle andre medier bagefter, fotografen skal have betaling for det. Det er ikke nettets natur at dele, får vi at vide. Men det her minder lidt om musikbranchens situation, hvor det blev muligt at dele musik gratis på en masse tjenester, men mange musikere spurgte sig selv, hvad skal vi så leve af, hvis vi ikke får penge for vores arbejde?«, fortælle hun I artiklen på journalisten.dk.

Kommentarer