Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Kampen om job begynder allerede på uddannelserne

I artikel på journalisten.dk står uddannelsen Fotografisk Kommunikation på mål for at være overflødig og gøre det endnu svære at få fotografiske job

Kommentar af Peter Thornvig, fmd. DJ:Fotograferne

Ingen kender dagen før solen går ned. Sådan er det også med DMJX uddannelsen Fotografisk kommunikation, der er på andet år af de tre uddannelsen tager. Det betyder at ingen endnu med sikkerhed kan sige noget om hvor i mediebilledet studerende fra denne uddannelse lander på mediemarkedet.

I Journalistens artiklen hedder det: ”46 procent af de nyuddannede fotojournalister kalder det ”vanvittigt”, at DMJX har startet ny fotouddannelse”.  Og sådan kunne det se ud, hvis man kun tager udgangspunkt i ordet ”Fotografisk” uden i øvrigt at se på uddannelsesplaner og mål for den nye uddannelse Fotografisk Kommunikation. 

”Vi har verdens bedste fotojournalistuddannelse”, er der blevet sagt ved mange lejligheder. Senest udtrykt ved Årets Pressefoto og i mange andre prissammenhæng, gennem kredsen af prismodtagere - og prismodtageres egne ord.  Vi har også en af de mest fagligt solide uddannelser på Fagfotograf området, hvor fra mange i dag gør sig gældende på et internationalt marked..  
Det har ingen hverken tænkt eller målsat, at ødelægge! DMJX står iøvrigt selv for fotojournalist uddannelsen

Men når arbejdsmarked for fotografi udvikler sig må fag og fagforening også medvirke til at der også uddannes til nye kompetencer, der sikre professionalisme i hele det fotograf spekter fra ideer og koncepter i samarbejde med andre kompetencer til de billeder der møder omverdenen.

På den baggrund har DJ været aktiv med råd og ideer til  hvordan en sådan uddannelse kunne se ud.
DJMX har med deres uddannelsesfaglighed formuleret og fået godkendt en ny uddannelse.

DJ har blandt andet lagt vægt på at uddannelsens nye kompetencer skulle være tilgængelige for elever og studerende fra Fagfotograf og Fotojournalist uddannelserne. Enten gennem et forkortet uddannelsesforløb (merit) og/eller gennem separate speciel forløb som efteruddannelse.

Ikke mindst har DJ lagt vægt på at Fotografisk Kommunikation ikke har berettigelse, hvis der blot blev tale om endnu flere fotograf til de samme job!

Jeg har fulgt hele forløbet med den nye uddannelse og har endnu ikke nogen grund til at tro at den overordnede maske for Fotografisk Kommutation ikke følger de intentioner!. 
Helt præcist om DJMX har ramt de rigtige takter med den nye uddannelse ved vi først når de første studerende er færdiguddannet om lidt over et år. 

Men når bekymringen er der, vil det være dumt ikke at lytte. Jeg vil derfor efter sommer tage initiativ til at vi får status på- og dialog om, samspillet mellem de fotografisk orienterede uddannelser.

Kommentarer