Humoristisk fotografi
Den litauiske multikunstner Algis Griškevičius (f1954), der viser det iscenesatte fotografi, når det er bedst og sjovest på Danmarks Fotomuseum
Danmarks Fotomuseum i perioden 26. oktober 2012 - 3. februar 2013
Virkeligheden er lige så rig og interessant som den person, der iagttager og registrerer den. Det er en del af en fotografs metier at gøre virkeligheden nærværende og relevant for betragteren gennem sit særlige blik på verden - eller for nogle fotografers vedkommende - deres fotografiske iscenesættelse af verden.
Der er ofte stor diskussion om et fotografi er iscenesat eller ej; men med Algis Griškevičius’ billeder er man slet ikke i tvivl. Her er hver enkelt optagelse gennemtænkt og konstrueret i forvejen til mindste detalje. Med afsæt i sine mangeårige erfaringer indenfor teaterarbejde skaber Algis Griškevičius symbolske og stemningsfyldte billeder tilsat ironi og humor.
[Fortsættes...]
Algis Griškevičius er ikke nogen traditionel fotograf. Hans fotografier har mange referencer, og der er mange fotografiske traditioner i hans ofte groteske motiver. Men kedelige eller ligegyldige er de aldrig, Det er livets teater der afbildes og passerer revy i Algis Griškevičius’ fotografier. Momenter af stor visuel skønhed og absurde iscenesættelser og tableauer karakteriserer hans iscenesatte fotografi. Han har sin egen personlige og genkendelige stil indenfor genren, og han er særdeles kendt i Litauen, da der ikke er andre fotografer, der formår at gøre ham kunsten efter med denne helt specielle form for 100% iscenesat fotografi.
Hans fotografier er resultatet af en lang kreativ proces, hvor han selv er idémand til deres komplekse strukturer og "sære" situationer. Hans motiver er født i fantasien og realiseret specielt med henblik på det fotografiske billede.
Iscenesat fotografi er ikke nogen ny fotografisk stilretning eller genre. Der har været en tendens til at betragte opstillede situationer og studieoptagelser som en anelse kunstige. I forlængelse af et mere generelt opbrud i kunstarterne i 1960erne opstod det iscenesatte fotografi i USA i 1970erne under betegnelsen staged photography og bredte sig snart til europæisk fotografi.
Når nutidige fotografer som Algis Griškevičius iscenesætter deres billeder, skyldes det blandt andet muligheden for at bruge og kombinere forskellige kunstarters specielle udtryk. Ud over fotografi er Algis Griškevičius inspireret af andre kunstarter som teater og maleri.
Der er tale om både studieoptagelser og udendørs iscenesættelser med modeller, hvor der arbejdes meget med det menneskelige legeme i fotografierne, der hermed er med til at visualisere og overføre den symbolik og ironi, som Algis Griškevičius gerne vil have frem.
Hans motiver er både absurde og humoristiske; groteske og med et stort strejf af humor. Modeller afbildes i situationer eller i cirkuslignende positurer, der synes at trodse tyngdekraften og det menneskelige legemes smidighed, siger Bjarne Meldgaard.
Og han skaber stemningsfulde tableauer, hvor grænserne mellem virkelighed og drøm udviskes. Fotoudstillingen har titlen "STAGES" og appellerer til alle, der kan lide god fotokunst og samtidig har lyst til at trække på smilebåndet. Foruden fotografier udstiller Algis Griškevičius også nogle af sine installationer af træ i museets fotogalleri.
Kommentarer