Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Historien er analog

Når historiske værdier uventet dukker op som hundred år gamle analoge brugbare negativer og papirkopier, er det naturligt at spørge om den digitale verden vil efterlade tilsvarende værdier

Fund af film og billeder fra det tidligste fotografi frem til verdenen gik digital, har utallige gange dokumenteret og føjet ny viden til vores fælles historie. Senest er det historien om 22 eksponerede negativer fra sir Ernest Shackletons Antarktis ekspedition 1914-1916.

Negativerne dukkede op i et depot lagt af et hold af Shackletons folk, her i blandt ekspeditionens fotograf,  oprettet som støtte for et forsøg på at nå Nordpolen.  

Når alt går skævt…
Ekspeditionen gik helt galt da dens skib Endurance, sammen med Shackleton  i 1915 driv ud i pakisen, fryser fast og synker. Besætningen bjærgede sig i land på nogle klippeskær, Elephant Island.  Fortroppen der var sat i land var efterladt og bl.a. ekspeditionens fotograf døde.

Efter mere end 10 måneder, sejlede Shackleton i april 1916 sammen med fem andre i en lille jolle efter hjælp,  som  nåede de resterende skibbrudne i august 1916. 

En ekspedition i 2012 fra Antarktis Heritage Trust fandt mørkekammeret med det de 22 ufremkaldte Cellulosenitrat negativer negativerne,  som nu er restaureret,  digitaliseret og tilføjer historien om udforskningen af Antarktis end en detalje.

?

?

Følg hvordan en sammensmeltet klump negativer forvandles til billeder

”Med det digitale fotografi risikerer vi at miste store dele af historien”
På konferencen TAL TIL ØJET i november, fortalt Det Kongelige Biblioteks direktør Erland Kolding Nielsen, om de udfordringer biblioteket står overfor i forbindelse med indsamling af materiale til historiens skatkammer. 

Forgængeligheden i de analoge fotomaterialer er kendt, men biblioteket fik materialet og kunne tage hånd om det, gennem pligtaflevering. Af forskellige grunde har man ikke samme mulighed for at sikre den digitale billedhistorie. 
Den digitale historie i billeder har derfor i de få årtier, brudt et vigtig kulturelt kredsløb.  

Når teknologien overhaler sig selv
Allerede nu må man erkende at generationer af forskellige digitale teknikker og formater er et stigende problem. Digitale billeder som ikke kan udlæses på grund af manglende software eller afspiller. Eller lagringsmedier som CDere der har vist sig ikke at være så robuste som det blev lovet, da vi droppede fremkalder tanken.

Den analoge historie lever længere
Forhistoriske hulemalerier, ægyptiske papyrus, relieffer, statuer, malerier - og fotografi,  har som billeder uanset teknologi,  fastholdt historien over flere hundred tusinde år. Heldigvis har det håndgribelige analoge billede som print o.l. en plads der ikke er blevet mindre efterhånden som den digital fascination er blevet selvfølgelig.

Om de digitale 0’er og 1’ere kan matche den analoge holdbarhed, tager så tilpas længe at det er enhver frit for at komme med et bud.

Kommentarer