Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Havana, en cool mentor og engagement flyttede grænser

Tre fotografiske uddannelser mødtes på MasterClass med topfotografen Christopher Morris som mentor. Hvad fik fagfotografen, fotojournalisten og fotografen fra Fotografisk Kommunikation, ud af mødet med Cuba og Christopher Morris?

MasterClass

Kristine Funch "Jeg fik rykket nogle grænser og er blevet mere modig" fortæller Kristine, der deltog i DJ:Fotografernes MasterClass 2016


Fede dollargrin, fabelagtig arkitektur, farver, fattigdom og forfald
De 11 fotografer, der efter et enkelt afbud, deltog i DJ Fotografernes MasterClass 2016 i Havana, Cuba manglede ikke motiver!

De manglede heller ikke en dygtig mentor, selvom Joachim Ladefoged var blevet nødt til at melde fra på grund af en alvorlig diskusprolaps. Den amerikanske topfotograf Christopher Morris var sprunget til med kort varsel.

”Chris var super cool”
Fotojounalist Jacob Nielsen fortæller: ”Nogle undervisere har en tendens til bare at sige duer/duer ikke til et billede, men Chris var god til at forklare, hvorfor et billede fungerede eller hvorfor ikke,” siger han.

Samme oplevelse havde fagfotograf Kristine Funch, og reklamefotograf Theis Bothmann, der er uddannet i fotografisk kommunikation, tilføjer: ”Chris var kontant på den fede måde. Tog hårdt fat, når han vidste, man kunne klare det, og han forstod at trykke på lige netop de knapper, der pressede en i den rigtige retning”.

Så motiver på en ny måde 
Hvad, der var den rigtige retning, var individuelt for de 12 deltagere. For eksempel havde Jacob Nielsen hjemmefra besluttet at give sig selv det benspænd at skyde i højformat og se, hvor det bragte ham hen.

”En stor del af mit arbejde handler om reportagefotografi, og det er traditionelt næsten altid i bredformat. I mine højformater fra Cuba er der en nærmest grafisk enkelhed, som jeg godt kan lide. Jeg fik virkelig trænet mit øje til at se motiver på en ny måde. 

Også fordi der jo sker et eller andet, når man kommer til et anderledes miljø, og ting ser anderledes ud. Det var meget inspirerende,” siger han. 

På gaden opgiver man at have kontrol
Omvendt er reportagefotografi ikke en del af hverdagen for hverken Theis Bothmann eller Kristine Funch, og de ønskede begge at udfordre sig på genren. Det gjaldt om at tage ud i Havanas gader og skabe kontakt til rigtigt levende – og fremmede – mennesker. Det var angstprovokerende.

 ”Men også en fed og anderledes måde at tænke på,” siger Theis Bothmann, der er uddannet på Fotografisk Kommunikation.

”I studiet er jeg vant til at have kontrollen, men på gaden kan man ikke styre noget som helst, så jeg har fået trænet rigtigt meget at finde en mening med det sted, jeg nu er placeret. Jeg sugede, så meget jeg kunne af Chris’ erfaring, og jeg vil bestemt udforske genren videre,” siger han. 
[fortsættes...]

Flyttede grænser
Kristine Funch fik brudt nogle barrierer. ”Jeg udviklede mig både professionelt og menneskeligt. Jeg fik rykket nogle grænser og er blevet mere modig,” siger hun.

Chris Morris opfordrede deltagerne til at prøve at blive hængende lidt i situationerne og miljøerne i stedet for bare at skynde sig at knipse og så hurtigt videre. Det øvede hun sig i.

”Og det var jo slet ikke farligt. Folk vænnede sig til min tilstedeværelse og blev mere naturlige, hvilket også gav mere interessante billeder. Jeg opnåede endda at føle mig komfortabel i det. Jeg er blevet mere opmærksom på vigtigheden i at få folk til at slappe af, og det kan jeg også bruge i mit daglige arbejde, når jeg for eksempel laver portrætfotografi,” siger Kristine Funch.

  • Theis Bothmann

  • Selvudløser

  • Jacob Nielsen

Kommentarer