Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Håndkolorerede portrætter i en digital tid

Den ægyptisk fotograf Youssef Nabil går stik imod den digitale strøm og skaber unike værker med sine håndkolorerede fotografier.

Youssef Nabil, udstilling på Maison Européenne de la Photographie i Paris til 25. marts.

Youssef Nabil (Cairo 1972) har altid været fascineret af filmens glamour og den gamle tradition for håndkolorerede fotografier, der stadig kan findes i Egypten, Etiopien og Sudan som finere portrætter og bryllupsbilleder.

Engang i 1960'erne prøvede vi at få et kursus op at stå på fotograffagets fagskole ved Vesterport, men det kneb med at finde en underviser, så det blev ikke til noget. [fortsættes...]

Nabil begynder i 1992 med at fotografere sine venner eller sig selv i omhyggeligt instruerede analoge sort-hvid billeder, han håndkolorerer, så de får en stemning af ældre flamboyant glamour meget lig de romantiske og sentimentale klassikere fra egyptisk films guldalder.

Udstillingen på Maison Européenne de la Photographie i Paris omfatter omkring 60 billeder; nærbilleder af Catherine Deneuve og Marina Abramovic uden sminke, egyptiske modeller i filmposeringer, yemenitiske fiskere og billeder af fotografen selv, der forholder sig til tidens gang. Målet er at udødeliggøre et individvid der forholder sig til eksistensens usikkerhed og identitetens opløsning i selvets  endeløse rejse.

Det er Nabils første retrospektive udstilling. For omkring fem år siden så jeg for første gang den muntre kolorists originalværker på 'Rencontres africaines de la photographie' i Bamako; det unikke håndværk er magisk og kan slet ikke gengives på en computerskærm, men kast alligevel et blik på  www.youssefnabil.com/

 

Kommentarer