Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Fotogratula 2014 til Fatamorgana v. Morten Bo

Fatamorgana – Danmarks Fotografiske Billedkunstskole v. Morten Bo modtog 9. november DJ:Fotografernes nyindstiftede pris, Fotogratula – Dansk Fotografis Ærespris

Morten Bo

Michael Harder Morten Bo ved prisoverrækkelsen sammen med Peter Thornvig, der på priskomitéens vegne overrakte FOTOGRATULA - Dansk Fotografis Ærespris, der er indstiftet af DJ:Fotograferne


Med fotograf Morten Bo som engageret epicentrum har Fatamorgana – Danmarks Fotografiske Billedkunstskole i nu 25 år bidraget betydeligt til en forståelse og respekt for det fotografiske univers. For denne bedrift blev Fatamorgana v. Morten Bo den første modtager af DJ:Fotografernes nyindstiftede pris, Fotogratula – Dansk Fotografis Ærespris. 

Prisen blev uddelt 9. november på Dansk Journalistforbunds Fagfestival 2014 i Odense Congress Center. I priskomiteens begrundelse hed det bl.a.:

”I 25 år har Fatamorgana gået sine helt egne veje og fungeret som rugekasse for flere markante fotografer herhjemme, der efter at have trådt deres fotografiske barnesko på skolen har videreudviklet sig og sat et markant præg på dansk fotografi. Sådan har Fatamorgana i flere årtier spillet en væsentlig rolle som trædesten på vejen mod en professionel fotografisk karriere inden for de fotografiske discipliner. Det er sket gennem en konsekvent afsøgning og rendyrkelse af elevernes personlige og kunstneriske potentiale.”

Morten Bos drøm
Morten Bo tog initiativ til skolens oprettelse i 1989, og på skolens hjemmeside fortæller han om de ambitioner, han havde:

”Dokumentarfotografi og fri fotografisk kunst skulle trives side om side. […] Jeg havde en drøm om, at reportagefotografer også i Danmark skulle arbejde kunstnerisk med fotografi, og at kunstfotograferne ikke behøvede at prostituere sig for at tage billeder med mennesker på. Jeg følte, at fotografer i begge lejre var medlem af den samme familie, uden at de forstod eller respekterede hinanden. Sådan skulle det ikke være på skolen.” 

Og sådan blev det heller ikke. Bl.a. fordi Morten Bo fra begyndelsen lagde vægt på at skaffe inspirerende gæstelærere fra alle grene af fotografi. Internationale kapaciteter som Nan Goldin, Sebastião Salgado, Anders Petersen og Mary Ellen Mark har undervist på skolen, ligesom alle de bedste danske.

Gennem alle Fatamorganas 25 år har Morten Bo været dens kraftcentrum, eller som priskomiteen fastslog:

”Uden Morten Bo, ingen Fatamorgana”.

Kommentarer