Fagfotografuddannelsen til serviceeftersyn
Uddannelsen i Viborg og København – og ude på de mange praktiksteder – er god. Og med nogle mindre justeringer af forholdet mellem de fag, som uddannelsen består af, også blive ved med at være god i årene fremover.
Det er konklusionen på en undersøgelse, som Billedmediernes Faglige Udvalg, BFU, har fået lavet.
For nu at sige det med lidt flere ord: Der bliver uddannet virkeligt dygtige fotografer i Danmark. Skolerne i Viborg og København er veldrevne med dygtige lærere. Der er mange gode praktiksteder. Og fotograffaget tiltrækker til stadighed en masse meget engagerede elever.
Helt aktuelt er det i denne omgang blevet til nogle justeringer af svendeprøven
Alligevel kan der være god grund til at begynde en debat om, hvordan fotografer skal uddannes på lidt længere sigt.
Fotografuddannelsen er en del af erhvervsuddannelsessystemet, hvor eleverne i langt størstedelen af tiden er i praktikvirksomheden og ikke så meget på skolen.
Det stiller store krav til, at praktikstedet skal være alsidigt og parat til at lade fotografeleven prøve mange forskellige ting.
På billedjournalistuddannelsen, den tidligere pressefotografuddannelse, er det omvendt: Her er man kun i praktik i en samlet periode på halvandet år.
Er uddannelsens praktiksteder blevet for specialiserede? Kunne der være flere muligheder for at være i praktik i to eller flere forskellige virksomheder?
På efteruddannelsesområdet er vågeblusset i øjeblikket ved at blive skruet lidt op. Men vi mangler stadig det lange perspektiv, hvor efteruddannelse bliver en naturlige forlængelse af grunduddannelsen.
De mange spørgsmål kan bedst besvares gennem dem der som elever, fastansatte og freelancere er en del af faget. For nok er den nuværende fotografuddannelse god, men den virkelighed faget befinder sig i udvikler sig konstant, så der er ikke plads til at hvile på laurbærrene.
Kommentarer