Et lille skridt frem - for freelancere
EU undersøgelse samler og dokumenterer for første gang de udfordringer, der møder europæiske freelancere når der skal laves kontrakter og betales for ophavsrettigheder.
Undersøgelsen, der er gennemført for Europa-Kommissionen af Europe Economics Ltd og Institute for Information Law ved universitetet i Amsterdam, sætter spot på en forhold, hvor der gennem national lovgivning bør sikres en mere lige og rimelig balance mellem den enkelte freelancere og dem de skal indgår aftaler med.
Unfair kontrakter
Især uerfarne ny freelancere, bliver bundet af kontrakter, med manglende gennemsigtighed og uden rimelige betaling for rettigheder. Også omkring betaling af de rettigheder man trods alt har krav på, viser undersøgelsen, at freelancere i en række EU lande ikke har organisation og dermed styrken til at få overholdt indholdet i aftaler.
Ros til de kollektive aftaler
Især for ”den audiovisuelle sektor”, her under fotografer, viser undersøgelsen at de kollektive aftalesystem er af stor økonomisk og ophavsretslig værdi.
Dette realeret bl.a. til danske Copydan, der i samarbejde med fagorganisationer som DJ, indgår de kollektive aftaler, der også sikre nem adgang til lovlig og betalt brug af billeder i undervisning. En af undersøgelsens anbefalingerne er da også indførelse af tilsvarende aftalelicenssystemer i EU.
Det digitale marked
Perspektivet i undersøgelsen er at bidrage med dele af grundlaget for de beslutninger i EU, der skal udgøre et indre digitalt marked, hvor ophavsretten spiller en central rolle. Ophavsretten har derfor været under massiv beskydning fra EU parlamentarikere, der mener at dit og mit er vores - og selvfølgelig gratis - når blot det handler om ophavsret. Et synspunkt der ikke fremmes af undersøgelsen, som man kan læse mere om her.