Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Er det værd at bryde lysmuren?

Det super lysstærke Leica objektiv 50 mm f 0,95 en er en tekniks bedrift, men nok en postgang for sent for den professionelle fotograf.

Fra den gang hvor objektivernes blænder var kaos...


Fra 1867, hvor Sutton og Dawson som de første forsøgte sig med ord og formel på begrebet "blænder" til objektiver, har der været jagt på mere lys gennem objektiverne. Men frem til omkring 1902 havde mange kamera og objektiv producenter deres eget system for det vi i dag kender som f-stop. Så markedet var ganske uoverskueligt i forhold til, hvor lysstærke objektiverne var.
Med den international standard "f" som veldefinerede diametre på blænderåbninger, blev f 1,0 for et objektiv, ansat for toppen af objektiv poppen.

Leica v. Zeiss*
De optiske egeneskaber som skarpede og fejlkorrektioner, er slevfølgelig afgørende, men antages at være af høj klasse for omtale objektiver.

Da Leica i år annoncerede et 50mm objektiv med en lysgennemstrømning på f 0.95 brød man den teoretiske grænse for et kameraobjektiver til publikum.

Knapt så kendte er de objektiver, der er landet i div. (spion) satellitter. Det er stadig et af disse, der har rekorden som det mest lysstærke.

En produktion i 1960’ernes koldkrig af 10 stk Carl Zeiss f 0,7 objektiver med en central Compur lukker, leveret til NASA. En ganske enestående bedrift i en analog tid, hvor de fleste beregninger af linse elementer, var håndholdte.

Digital lysfølsomhed
Med de nye løsninger i kameraernes digitale billedchip, er det i dag muligt at fotografere i skæret af en ildflue som flyver på spare mode - Og til en overkommelig pris.  Udvikling af bedre lysgennemstrømning i objektiverne, har derfor ikke været prioriteret så højt.

Forståeligt set i lyste af prisen, som for Leicas 50mm objektiv lander et pænt stykke over 10.000 $ for at få f 0,95. Noget der formentlig gør det til en investering de fleste professionelle fotografer, ikke umiddelbart kan få til at går op i forretningen. Og måske selt ikke med verdens mest usexede brænvidde, 50 mm til småbilledformat.

I Nikons og Canons objektivprogramer, er det henholdvis 50mm f 1,2  Nikor og EF 50mm f/1.2L fra Canon, der er mest lysstærke. Priser mellem 4 og 8000 kr.

Leica

Kreativitet og tegnebog
Leica lægger da heller ikke skjul på at det kreative element er et godt incitament til at investere i den lille dybdeskarphed ved f 0.95… 
Så ret beset er dette og andre tilsvarende objektivet nok en mulighed, der især retter sig mod det købestærke segment af fotointeresserede, hvor signalværdi og brugsværdi er to meget forskellige størrelser.

Om Leica 50mm Noctilux-M ASPH f/0.95