Gå til hovedindhold
Bliv medlem

DJ, globalt

Klare billeder af udfordringerne på DJs høring om globalisering med bud på justering af DJs internationale arbejde

Fredag d. 30. marts afholdt DJ høring, der skulle danne grundlag for til de politiske strategier DJ kan møde udfordringerne med i globalisering og internationalisering

Ud over medlemmer af hovedbestyrelse, grupper og kredse deltog en række inviterede gæster, der med hver deres indgangsvinkel, tegnede klare billeder af, udfordringer der allerede er  på vej, og inden for en  kort horisont  udfordre for DJs medlemmer på deres adgang til arbejdet i medie verdenen.

Globaliseringen er kun lige begyndt
Professor Torben Pedersen, CBS fastslog at den eneste vej til at fastholde arbejde nationalt, er gennem den værdi man tilfører gennem kompetencer og kvalitet. Ikke mindst fordi på alle områder, hvor der er  tale om produktionshåndværk og maskinbetjening , allerede er sat uden for konkurrence. 

Freelancere er deres egen agent
Christian Schade, New Media Crew, så bl.a. på mulighederne i den grænseløse digitalisering  Freelanceren kan i dag vær international agent for sig selv, hvor det at alene at producere tekst, billeder eller medierammer, er afløst af behovet for at kunne operere med flere kompetencer man selv pusher og administrer som global enmands online virksomhed.

Outsourcing og kvalitet
Per Ingdal, Aller Media, tog udgangspunkt i de store omlægninger hos Alle, hvor alle tekniske opgaver i dag er outsourcet. Omkring bl.a. layout,  blev der spurgt ind til balancen mellem teknik, kvalitet og kreativitet. 

Per Ingdal svarede at Allers overvejelser om outsourcing, her under også nogle fotografiske opgaver, ofte startede med rene økonomiske overvejelser, Men ofte blev de revideret, når de skulle realiseres på bladendes redaktionerne, hvor kvaliteten af indholdet / salg, opgøres efter andre parametre, hvor sprog og nationale kultur er blandt elementerne.

Uddannelser
Stig Ørskov JP/Politiken og Henrik W Jørgensen, DJMX (Mediehøjskolerne) talt om uddannelse kompetencer. Vi har ikke brug for generalister, som mange efterspørger i dage. At kunne mange ting er ens betydende med at man ikke er rigtig god til noget, sagde Stig Ørskov, hvor Henrik W Jørgensen talt om at internationalisere uddannelserne og sikre højt uddannelsesniveau.

Internationalt samarbejde
Torben Gammelgaard, Copydan billedkunst fortalte om de strategier man har fulgt omkring ophavsret i et internationalt perspektiv. Med globalisering følger at man ikke kan isolere udfordringerne til at være nationale.

Man har derfor med succes sat retning og fokus på relevante samarbejder for at opnå de mål, der er med til at sikre de nationale rettigheder. Det være sig følgeret, aftalelicens og på den længere bane, internationale aftaler f. eks. med sociale medier.

International kursjustering i DJ
Ved konferencens afslutning sammenfattede DJ formand Mogens Blicher Bjerregård dagen med at den vil være anledning til at HB,  bl. a. skal overveje strukturen i DJs internationale arbejde, hvor store principielle debatter, ofte tage fokus fra mere løsnings orienteret arbejde. 

Der vil efter høringen blive udarbejdet en vidbog om globalisering.

Kommentarer