Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Dine billeder lever når du er død!

Alt for mange både historisk og økonomisk værdifulde fysiske og digitale billeder forsvinder enten i cyberspace eller på lossepladsen - eller får en ukendt skæbne uden for kontrol, fordi mange arvinger ikke aner hvad de skal stille op med dem og ikke kender deres rettigheder til billederne. Det er der nu kommet en løsning på med et ”Ophavsretstestamente”

Det startede med en sag hvor en arvinger til en fotograf havde overladt fotografens billeder til et lokalt arkiv, der begyndte at sælge de pågældende billeder til uspecificeret anvendelse uden at afteleforholdene med arvingerne var på plads.

Sagen satte for alvor fokus på de problemer der kan opstå med de mange muligheder i det digitale univers, når efterladte står uden et oplyst grundlag i forhold til både etiske og økonomiske rettigheder til billeder der indgår i et bo efter en fotograf eller tegner.

Etik - og penge
En anden vinkel er dem, som gennem dit arbejdsliv har modtaget dine billeder til forskelligt brug, måske ikke er klar over hvordan de skal håndtere billederne. Det kan især give problemer i forhold til de etiske rammer der kan knytte sig til anvendelse i forhold til personer på billederne eller anvendelse i sammenhæng, man i live aldrig ville give tilladelse til. Måske er der aftalt en genanvendelse med betaling - og hvad ved arvinger om det? 

Kulturhistorie går tabt
Men det er ikke kun rettigheder. Det handler også om historiske værdier, hvor især den digitale verden  giver problemer i forhold til museernes mulighed for at sikre historien. I modsætning til analoge papir billeder og tryk, er der ikke samme afleverings pligt for digitale billeder. Det huld det efterlader i den historiske hukommelse, har bl.a. fået direktøren for Det Kongelige Bibliotek til gentagende gange at appellere til at vi som fagorganisation hjælper med at sikre kulturarven i form af fotografier.

Gør det nemt og uden bøvl for dine arvinger
Organisationerne bag Copydan BilledKunst, her i blandt DJ:Fotograferne, PF, Visuelt Forum, Bladtegnerne  DJ, har derfor udarbejdet et standardtestamente, som du kan bruge, hvis du vil sikre, at dine værker og ophavsrettigheder bliver varetaget bedst muligt efter din død. Fordi billeder har værdi. I kroner og ører, men de er også dit personlige spor og har kulturhistorisk betydning.

Ved at oprette et testamente om din ophavsret kan du sikre, at der bliver værnet om dine værker efter din død, og at de bruges med respekt. Med afklarede forhold om forvaltningen af dine ophavsrettigheder hjælper du også dine arvinger med en nem administration af brug og ophavsretsindtægter gennem Copydan BilledKunst.

Er du fotograf, må du selv varetage rettighederne til dine fotografier, imens du lever. Efter din død kan du med Ophavsretstestamentet lade Copydan BilledKunst’s reproduktionsafdeling tage sig af dine rettigheder. Du kan indsende en kopi af det underskrevne testamente til Copydan BilledKunst og dermed sikre, at din tilmelding træder i kraft efter din død. 

Læs mere
Hent Ophavsretstestamentet
Hent vejledning

Kommentarer