”For billigt” er lige så skidt som gratis arbejde
Kommentar: Medens debatten om “gratis arbejde” kører, mangler fokus på at ”for billigt” også presser faste-, freelance job og flytter fotografi ind på hylderne som billig indpakning
I DJs arbejde med en ny freelance strategi, lægges stor vægt på en fælles erkendelse af et arbejdsmarked, der fungere som de forbundne kar. At ansvaret for udviklingen i arbejdsudbud og kvalitet er en fælles opgave for både ansatte, og selvstændige freelancere.
At arbejdsmarkedet er presset kan aflæses i udbudene af gratis arbejde, som journalisten.dk og senest PFs webredaktør har skrevet om. Gratis – så er det jo indlysende! Men lav betaling kan være svære at gennemskue som “for billig”.
Det er der mange eksempler på. Blot at få jobbet. For eksempel modefotografering – der kan være så attraktivt som PR, at prisen ikke dækker omkostninger og i øvrigt ligger under al rimelighed.
At blive krediteret i for sit arbejde er ikke betaling – det bude være en selvfølgelighed, der følger med en rimelig betaling.
Det kan godt så være man ved at får sit navn på en enkelt billig opgave, der kan bruges som reference. Men der er der al mulig grund til at tænke sig rigtig godt om, så prisen ikke bliver ny norm med en stadig nedadgående tendens.
“For billigt” er ris i egen røv
Kunder der udbyder opgaver, hvor der ikke betales hverken fair eller rimeligt, er aldrig trofaste. Opgaverne er der kun til de finder en, der er endnu billigere.
Kunder og arbejdsgivere er helt klar over når de får arbejdet til lavpris! Det svære er selv at nå til den erkendelse og forsøge at få prisen op - Eller rykke videre mod dem, der giver en fair betaling.
Uanset om man er etableret (eller under uddannelse) er det i sidste ende ris både i egen og kollegernes røv at kaste sit talent ud til gratis og “for billigt” arbejde, fordi markedet så indretter sig på at få løst opgaverne til lavpris.
I forhold til de kolleger, der er ansat på fotostudierne, institutioner, magasiner og blade, skal der ikke meget matematik til at regne resultatet ud, at når freelancere fås til billigere priser end fastansatte, så ophører motivationen til at ansætte.
Det er denne skrue uden ende, med ansatte og freelancere som aktører, vi kan se på flere af DJs organisations områder. Derfor DJ har sat et nyt og større fokus på sampillet mellem fastansatte og freelancere.
Fotografi som indpakningspapir
Som en særlig fotografiske vinkel, har det aldrig været nemmere at komme på klods hold af overfladen i den fotografiske teknik, der ligger mellem at trykke på knappen og levere noget der ligner noget...
At journalister, grafikere og andet godtfolk fotografere, er en del af dagens orden. Men vi oplever som fotografer at disse billeder også bruges som en lavt betalt eller gratis ekstra service, for at afsætte en tekst eller grafisk løsning - i fotografisk indpakningspapir.
De er der, dem der aldrig har set indersiden af en fotografuddannelse og alligevel er stand til at leve billeder, der bryder lydmuren. Men de er undtagelserne, der bekræfter at uddannede professionelle fotografer på deres felt er dem der levere kvalitet i indhold og teknisk løsninger, der rækker langt ud over rammen af en eksponeringsknap og et billedbehandlingsprogram.
De svære valg – er der hjælp til
Alle kan nogle hjørne af andres faglighed. I beskæftigelsens hellige navn tager vi oftere disse hjørner til os, men glemmer nok at se det som nye ydelser, der burde betales for. For det er hammer svært at sige nej eller bede om mer-betaling, når man nu brænder for sit arbejde og jobbene ikke hænger på træerne.
Erkendelsen af at man måske skal se på andre muligheder end det der ligger lige for, kan være endnu sværere. Men det kan være en god ide i det kigge på, om en plan B kunne være attraktiv. Men “plan B” kan være svær at få øje på!
Her kan DJs Karriererådgivning komme ind i billedet. Der får du hjælp og sparring til at se og finde andre muligheder – og handle på dem. Som medlem kan du booke et møde med en af DJs karriererådgivere her.
Kommentarer