Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Billedforbud på Fotografiskas Höstsalong i Stockholm

Den svenske billedombudsmand greb ind over for et billede af fotokunstneren Olov Tegby-Frisk der viser en nøgen kvinde som onanerer foran et portræt lavet af fotograf Karin Törnblom fra IBL Bildbyrå.

Anmeldelsen til Billedombudsmanden havde ikke baggrund det seksuelle element, men i den ophavsretslige krænkelse, der sker, når andres billede indgår som element i eget billede.

Retten til at fremstille eksemplarer af billeder er en af de fundamentale ellementer i svensk såvel som dansk ophavsret. Der fastslås det at det er ophavsmanden der har denne ret.

66.000 i erstatning
I denne sag fandt den svenske billedombudsmand, at visningen af portrættet var en krænkelse som det blev vist på det kontroversielle billede af  Olov Tegby-Frisk. Portrættet var så fremtrædende i det udstillede billede, at der var tale om en ulovlig eksemplarfremstilling som billedombudsmanden takserede til 66.000 svenske kroner, samt karv om at fjerne billedet fra udstillingen.

Fotografiska har beklaget at billedet er sluppet gennem udstillingens jury, og understreget at man på alle måder respektere den fotografiske ophavsret og i øvrigt har indvilget i at betale erstaningen til Karin Törnblom.

Dansk paralel
I Danmark har der været lignende sager. Her har domstolen som udgangspunkt lagt vægt på om der er opstået et helt nyt værk, eller om der tale om en anvendelse der ”snylter” på et andet billede ved at der overføres en ”økonomisk værdi” til det nye billede. Læs mere her. 

Kilde: Kamera&Bild

Kommentarer