Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Dine kompetencer

50% af opgaven er løst, hvis du søger de rigtige stillinger. Dan dig et overblik over dine kompetencer med denne guide.

En afgørende betingelse for at få succes med din jobsøgning er en klar bevidsthed om, hvilket job du i virkeligheden gerne vil have, kombineret med en klar bevidsthed om, hvilket job det er realistisk, du kan vinde i konkurrence med de andre dygtige ansøgere.

Få, men gode ansøgninger på de rigtige opslag

Den effektive jobsøgning handler nemlig ikke om at være flittig på den måde, at man sender en masse ansøgninger afsted til stillinger, man enten ikke vil have, eller som man ikke har en chance for at få. Den slags flid fører kun til en masse (halv)dårlige ansøgninger og til en lind strøm af afslag, som det kræver en stærk mave at fordøje.

Kun de færreste formår at skrive mere end én gennemresearchet, fokuseret og gennemarbejdet jobansøgning om ugen. Det kan man så ærgre sig over, men det er klart bedre end at sende to dårlige ansøgninger om ugen. Derfor skal du sørge for, at det er det helt rigtige opslag, du reagerer på.

Du kan mere, end du vil

Tænk i præferencer og kompetencer, og lad være med at blande dem sammen. Oftest vil du have kompetencer, der er langt bredere end dine præferencer, og for at du kan blive kaldt til samtale på en stilling, skal arbejdsgiveren være tryg ved, at du både har tilstrækkeligt med kompetencer til at kunne udfylde rollen, og at du samtidig vil blive glad for jobbet. Det nytter fx ikke at søge en lille, ussel begynderstilling, hvis du har erfaring. Arbejdsgiveren vil kunne se, at du er tilstrækkeligt kompetent, men vil ikke kunne forstå, hvad i alverden du dog vil med en begynderstilling. Du vil blive sorteret fra som overkvalificeret, selvom problemet jo mere er, at du er undermotiveret. Denne problematik udlægges nogle gange fejlagtigt som aldersdiskrimination. Men der er ikke noget mærkeligt i, at en arbejdsgiver ikke kalder en ansøger med 20 års erfaring til samtale på en stilling rettet mod en nyuddannet. Man kan ikke som erfaren klemme sig ned i en størrelse 24. Ligesom en nyuddannet ikke har en chance for at komme til samtale på en stilling, hvor erfaring er et afgørende parameter. Sådan er gamet, og det er ok.

Hvilken rolle passer til dig?

Når du tænker præferencer, så tænk mest på, hvilken rolle du gerne vil have på din arbejdsplads. Skal du have autonomi, eller skal du være en del af et integreret team? Skal du løse driftsopgaver eller udviklingsopgaver? Skal du have få store eller mange små opgaver? Skal du være i kontakt med en masse mennesker, eller skal du have få tætte kontakter til andre? Skal du bestemme over opgaver og/ eller mennesker, eller foretrækker du mindre ansvar?

Hvad kan du, der er værdifuldt for dem?

Når du tænker kompetencer, så forhold dig hele tiden til dine konkurrenter. Hvis du og dine konkurrenter har samme uddannelse, må du finde andre kompetenceparametre at markedsføre dig på. Hvad er de tre ting, du kan, som er særligt værdifulde for netop denne arbejdsgiver, om som alle andre ikke også kan? Hvilke stillinger er det derfor mere realistisk, at du vinder, frem for alle mulige andre kandidater?

Fandt du den information du søgte
Tilføj email hvis du ønsker svar retur.

Lars Bech

BOOK EN KARRIERESAMTALE

DJ's medlemmer kan få en personlig karriereudviklingssamtale af 1 times varighed med fokus på sparring, rådgivning og coaching.

Jakob Nielsen

FÅ HJÆLP TIL DIT CV

Det er vigtigt at have et stærkt CV - også når du ikke har så meget på det. Få hjælp til at målrette dit CV mod de jobs du søger.

Rasmus Degnbol

MÅLRETTEDE ARRANGEMENTER

Få hjælp til kompetenceafklaring, der kan målrette dig og får gode råd til hvad der skal stå i en jobansøgning og CV og input til jobsamtalen.