Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Dine kompetencer

50 procent af opgaven er løst, hvis du søger de rigtige stillinger. Få et overblik over dine kompetencer med hjælp fra denne guide.

En afgørende betingelse for at få succes med din jobsøgning er en klar bevidsthed om, hvilket job du i virkeligheden gerne vil have, kombineret med en klar bevidsthed om, hvilket job det er realistisk, du kan få.

Få, men gode ansøgninger på de rigtige opslag

Den effektive jobsøgning handler nemlig ikke om at være flittig på den måde, at man sender en masse ansøgninger afsted til stillinger, man enten ikke vil have, eller som man ikke har en chance for at få. Den slags flid fører kun til en masse (halv)dårlige ansøgninger og alt for mange nedslående og unødvendige afslag. 

Kun de færreste formår at skrive mere end en gennemresearchet, fokuseret og gennemarbejdet jobansøgning om ugen. Det kan man så ærgre sig over, men det er klart bedre end at sende to dårlige ansøgninger om ugen. Derfor skal du sørge for, at det er det helt rigtige opslag, du reagerer på.

Du kan mere, end du vil

Tænk i præferencer og kompetencer, og lad være med at blande dem sammen. Oftest vil du have kompetencer, der er langt bredere end dine præferencer, og for at du kan blive kaldt til samtale på en stilling, skal arbejdsgiveren være tryg ved, at du både har tilstrækkeligt med kompetencer til at kunne udfylde rollen, og at du samtidig vil blive glad for jobbet. Det nytter for eksempel ikke at søge en begynderstilling, hvis du har masser af erfaring på området. Arbejdsgiveren vil kunne se, at du er tilstrækkeligt kompetent, men vil ikke være overbevist om, at du rent faktisk ønsker jobbet på lang sigt. Du vil blive sorteret fra som overkvalificeret, selvom problemet jo mere er, at du er undermotiveret. Denne problematik udlægges nogle gange fejlagtigt som aldersdiskrimination. Men der er ikke noget mærkeligt i, at en arbejdsgiver ikke kalder en ansøger med 20 års erfaring til samtale på en stilling rettet mod en nyuddannet. Man kan ikke som erfaren klemme sig ned i en størrelse 24. Ligesom en nyuddannet ikke har en chance for at komme til samtale på en stilling, hvor erfaring er et afgørende parameter. 

Hvilken rolle passer til dig?

Når du tænker præferencer, så tænk mest på, hvilken rolle du gerne vil have på din arbejdsplads. Skal du have autonomi, eller skal du være en del af et integreret team? Skal du løse driftsopgaver eller udviklingsopgaver - eller helst lidt af begge dele? Skal du have få store eller mange små opgaver? Skal du være i kontakt med mange mennesker, eller skal du have få tætte kontakter til andre? Skal du have ansvar for opgaver og medarbejdere - eller foretrækker du mindre ansvar?

Hvad kan du, der er værdifuldt for dem?

Når du tænker kompetencer, så forhold dig hele tiden til dine konkurrenter. Hvis du og dine konkurrenter har samme uddannelse, må du finde andre kompetenceparametre at markedsføre dig på. Hvad er de tre ting, du kan, som er særligt værdifulde for netop denne arbejdsgiver, som alle andre ikke også kan? Hvilke stillinger er det derfor mere realistisk, at du kommer i betragtning til, frem for alle mulige andre kandidater

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk